Sağlık
CİLDİNİZ ANTİOKSİDAN DESTEĞİ İLE
GENÇ KALSIN
Antioksidanlar, serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önler. Etkisi uzun solukludur. Zaman içinde cildin sağlıklı kalmasına ve genç görünmesine yardımcı olurlar. Farklı antioksidanlar, farklı şekillerde, farklı radikalleri etkiler. Bu nedenle antioksidanlardan oluşan bir karışım kullanmak, yaşlanan cilde destek vermek için en emin yoldur.
sinanibis@flavius.com.tr
Antioksidanlar serbest radikal adı verilen hücre içerisinde şeker ve yağ asitlerinin sindirilmesi sonucu ortaya çıkan atıklarını nötralize ederek yangıları veya iltihaplanma reaksiyonlarını durdururlar. Bunu da elektron açlığı içinde olan serbest radikalleri elektronlarla doyurarak yaparlar. Bu nedenle antioksidanlar, serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önler. Bunun etkisi hemen görülmez. Antioksidanların etkisi uzun solukludur. Zaman içinde cildin sağlıklı kalmasına ve genç görünmesine yardımcı olurlar. Antioksidanların etkisini günlük olarak aldığınız vitamin haplarına benzetebilirsiniz. Vitaminleri alır almaz bir fark görmezsiniz ama onlar uzun vadede bedeninizin sağlıklı kalmasına destek verirler. Ağızdan aldığımız vitaminler arasında antioksidanlar da vardır. Bazı antioksidanların kızarık ciltler üzerinde bile yatıştırıcı ve yangı önleyici etkisi bulunur. Yeşil çay, meyan kökü özü ve üzüm çekirdeği özü kızarıklık giderici antioksidanlardandır.
EN YAYGIN VE EN ETKİLİ ANTİOKSİDANLAR HANGİLERİ?
C vitamini (l-ascorbic asit veya magnezyum ascorbyl fosfat), E vitamini (tocopherol veya tocopheryl acetat), üzüm çekirdeği özü, lichochalcone veya stearyl glycyrrhetinate (meyan kökü özleri), yeşil çay özü, superoksit dismutaz ve koenzim Q-10 en yaygın olarak kullanılan antioksidanlardır. Ancak antioksidan etkiye sahip başka maddeler de vardır. Yangıya neden olan pek çok değişik tür serbest radikal mevcuttur. Ayrıca serbest radikallerin oluşumuna neden olan çeşitli biyokimyasal etkiler de vardır. Bir serbest radikal ne zaman bir atomdan elektron çalsa yeni bir serbest radikal yaratmış olur. Ama bu yeni serbest radikal aslından farklı olabilir. Örneğin serbest radikallerin ilk hâli genellikle oksijendir.
Oksijen serbest radikallerin ana kaynağıdır, çünkü aşırı derecede tepkiseldir ve hareketlendiğinde tekrar dengeye kavuşmak için elektronlara ihtiyaç duyar. Serbest radikal, oksijen cilt hücrelerinin zarından bir elektron çalabilir. Böyle bir durumda oksijen dengelenir ama bu defa da hücre zarındaki lipitler, elektronları çalındığı için lipit peroksit adı verilen farklı bir serbest radikale dönüşürler. Üstelik bu yeni serbest radikal başka bir atoma saldırıp başka bir serbest radikal oluşturabilir. Bu tepki bombardımanı sırasında pek çok farklı radikal oluşabildiğinden bunu dindirebilmek için değişik antioksidanlara ihtiyaç vardır. Farklı antioksidanlar, farklı şekillerde, farklı radikalleri etkiler. Bu nedenle antioksidanlardan oluşan bir karışım kullanmak, yaşlanan cilde destek vermek için en emin yoldur.
ANTİOKSİDAN BİR ÜRÜN NE İÇERMELİ?
Antioksidanlar tepkiseldir. Bu nedenle okside olmamaları için dikkatli bir şekilde hazırlanmalıdır. Okside olmuş antioksidanlar daha önce kullanılmış antioksidanlardır ve etkilerini kaybetmişlerdir. Okside olmuş bir ürünün rengi, kabının içindeyken koyulaşır ve giderek kahverengiye döner. Kaliteli bir antioksidan ürün, içerdiği antioksidanları koruyacak şekilde formüle edilmiştir. Bu sayede kabın içinde değil, cilde sürüldüğünde etkili olur. Hazırlanan karışımlara içerdikleri malzemeleri korumaları için genellikle lipozomlar eklenir. Antioksidan içeren ürünler serin bir yerde saklanmalı ve ışıktan mümkün olduğu kadar korunmalıdır. Antioksidanlar genelde serum hâlindedir, çünkü bu şeklide onları başka bir ürün kullanmadan önce uygulamak mümkündür. Antioksidanlar cilt temizlendikten ve tonik sürüldükten sonra başka bakım ürünlerinden, nemlendiricilerden veya koruyucu güneş kreminden önce cilde uygulanmalıdır.
HER GÜN UYGULANAN KİMYASAL PEELING CİLDİ NASIL ETKİLER?
Kimyasal peeling cilt yüzeyindeki ölü hücre birikimlerini çözen veya yumuşatan bir ürünün uygulanmasıdır. Mekanik peeling ise cilt yüzeyindeki hücrelerin fiziksel hareketlerle süpürülmesidir. Banyoda yapılan kese mekanik peeling için bir örnektir. Alfa hidroksi asit gibi bir kimyasal peeling maddesini, yaşlılık belirtileri göstermeye başlayan bir cilde her gün uyguladığınız zaman önemli farklar görebilirsiniz ve cildin daha genç görünmesini sağlayabilirsiniz. Mekanik peeling’ler cildin daha düzgün ve berrak görünmesine destek verebilir ama onlarla her gün kullanılan kimyasal peeling’lerin sağlayacağı uzun soluklu etkileri elde edemezsiniz. Alfa hidroksi asitleri (AHA) glikolik, laktik, mandelik ve tartarik asitleri kapsar. Bu grubun içinde en tanınanları glikolik ve laktik asitlerdir. Beta hidroksi asitleri (BHA) salisilik ve sitrik asitleri kapsar. Salisilik asit kimyasal peeling uygulamalarında ve bazen de AHA’larla birleştirilerek kullanılır.
KİMYASAL PEELING’LERİN FAYDALARI
Yüzeydeki ölü hücreleri çözüp alan kimyasal peeling’ler aşağıdaki yararları sağlarlar:
- Cilt yüzeyindeki ölü hücre birikimlerinin giderilmesi sonucunda anında yüzey pürüzsüzleşir ve ışık daha düzgün yansıdığı için kırışıklıkların görünümü hafifler.
- İnce epidermal çizgiler önemli ölçüde azalır, çoğu zaman yok olur. Düzenli uygulamalar sonucu cilt yüzeyi giderek pürüzsüzleşir.
- AHA’ların günlük olarak kullanılması sonucunda epidermal hücrelerin yenilenme hızı yükselir. AHA kullanımı cildin nem düzeyini önemli ölçüde arttırır. Cilt yüzeyindeki hücrelerin dolgunlaşmasına yardım eder, kırışıklıkların ve yüzey dokusunun düzelmesine katkıda bulunur.
- Her gün yapılan AHA uygulaması hücre döngüsünü canlandıracağı için bariyer fonksiyonu da güçlenir. Benekli, düzensiz pigmentasyon, genç hastalarda bile görülebilen güneş hasarlarına bağlı cilt yaşlanmasının tipik belirtisidir.
- AHA’lar düzenli olarak kullanıldığında cildin kolajen üretimi canlanır ve cilt yüzeyi gerginleşir.
- Her gün tekrarlanan kimyasal peeling, leke veya hiperpigmentasyona neden olan ölü hücreleri silip atacağı
için koyu lekeler, çiller ve benekler hafifler. Kimyasal peeling ürünleri çoğu zaman cilde ışık veya ışıltı veren ürünlerle birleştirildiği için ışıltı veren maddeler cilde daha kolay nüfuz eder.