İstanbul’u Denizden Görmek: Kürek Sporu

Toplum ve Yaşam

İSTANBUL’U DENİZDEN GÖRMEK: KÜREK SPORU

İstanbul, iki kıtanın birleştiği dünyanın en güzel şehirlerinden birisi. Tarihi geçmişi, doğal güzelliği, Boğaz’ı ve Haliç’i ile dünyanın her yerinden insanlar için bir cazibe merkezi. Çoğu zaman iş ve yaşam koşuşturması sebebiyle böyle muhteşem bir şehirde yaşadığımızı doğal olarak hissedemeyebiliyoruz. İstanbul’daki hızlı hayat akışı hepimizi bu güzelliklerinden mahrum bırakabiliyor. İstanbul’da yaşamanın ayrıcalığını kürek çekerek hissetmenin mutluluğu ise tarif edilemez.

ÇETİN ÖZTÜRK
2000-2008 yılları arası Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı

İstanbul’a farklı bir açıdan bakabilmenin güzelliğinin yanı sıra haftada kendimize ayırabileceğimiz 1-2 saat ile hem yaşadığımız bu özel şehrin güzelliklerini hissetmek hem de sedanter iş hayatımıza hareket getirerek sağlıklı bir hayat sürmek mümkün. Bu güzellikleri hissetmek, spor yapmak ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için, İstanbul Boğazı’nda, Haliç’te ve Caddebostan Maltepe sahili boyunca birçok kürek kulübü hobi amaçlı kürek çekmek isteyenlere hizmet vermekte. Özellikle Haliç’teki ve Boğaz’daki kulüpler hobi amaçlı kürek çekmek isteyenler için bir cazibe merkezi.

Performans veya hobi sporu olarak gerçekleştirilebilen kürek sporu, hem bireysel hem de ekip olarak yapılabilen bir spor dalıdır. Tek kişilik, dört kişilik ve sekiz kişilik tekne sınıflarında tek ve çift kürekle çekilerek yapılmaktadır.

Göl, deniz veya kanal gibi durgun su olan bölgelerde, özel yapım tekne ve küreklerle gerçekleştirilen kürek sporu, özellikle 2000’ler sonrası bir devrim niteliğinde deniz küreği teknesinin geliştirilmesi ile dalgalı sularda devrilmeden gerçekleştirilmeye olanak tanıdı ve daha da yaygınlaştı.

TÜRKİYE’DE KÜREK SPORUNUN TARİHİ

Kürek sporundan bahsetmek gerekirse; Türkiye’de kürek sporunun tarihi çok eskilere dayanıyor. İlk resmi kürek yarışması 1913’te düzenleniyor. Kürek sporunu o tarihlerde Denizcilik Federasyonu temsil ediyor. Şu anda kürek sporu Türkiye Kürek Federasyonu tarafından 70’in üzerinde kulüple birlikte

Kürek Sporunun Faydaları:

Öncelikle kürek çekerken tüm adalelerimizi eş zamanlı olarak kullanırız.

• Kürek sporu sırasında yüzde 60 alt vücut, yüzde 30 karın ve yüzde 10 üst vücut çalışır. Dolaysıyla tek bir hareketle birçok kasın çalışması sağlanır.

• Duruş bozukluklarını düzeltir.

• Fiziki kondisyonu, dengeyi ve dayanıklılığı artırır.

• Stresi azaltır. Özgüveni ve motivasyonu artırır.

• Takım ruhunun gelişmesini sağlar.

• Hızlı düşünme ve karar verme yetisini geliştirir.

Kürek çekmek; kalp sağlığından kas sağlığına, eklemlerden dayanıklılığa kadar birçok konuda insan vücudunu olumlu etkilemesiyle biliniyor. Siz de sağlıklı ve fit bir vücut hedefinize ulaşmak istiyorsanız düzenli kürek egzersizine katılmalısınız. Kürek çekme hareketi birçok hareketin aksine tek bir kas grubuna odaklanmıyor ve tüm kasları çalıştırıyor. Hareketi tamamlarken özellikle bacak fleksiyonu ve ekstansiyonu gerçekleştiriliyor ve böylece baldır, uyluk, kalça bölgesindeki tüm kaslarını çalıştırılmasına da izin veriliyor. Kollar ve gövde de aynı oranda çalışarak esnekliğini korumaya devam ediyor. Hem üst gövde güçleniyor hem de bacaklar her zamankinden daha kuvvetli ve kaslı duruma geliyor.

HERKES KÜREK ÇEKEBİLİR Mİ?

Kürek sporu; teknik bilgi, çalışma disiplini, dayanıklılık, kuvvet, denge ve ekip uyumu isteyen bir spordur. Tüm bu özelliklerin sağlanabilmesi için en erken 12-13 yaşlarında bu spor dalına başlanması önerilir. Tabii bu öneri, kürek sporuyla profesyonel olarak ilgilenecekler içindir. Hobi olarak ilgilenmek isteyenlerde herhangi bir yaş, yetenek ya da fiziksel özellik şartı aranmaz. Tek şart yüzme biliyor olmaktır