Okula Uyum Sürecinde Ebeveynlere Öneriler

Bizim Aile

OKULA UYUM SÜRECİNDE EBEVEYNLERE ÖNERİLER

Çocuğun başta uyku ve beslenme olmak üzere tüm rutinlerini bir düzene sokmak okula uyum davranışını arttıracaktır. Ebeveynlerin bu süreçte yalnızca dersleriyle ilgilenmek yerine onu ve duygularını önemsediğini hissettirmesi çocuğun üzerindeki baskının önüne geçecektir.

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG EDA ERGÜR
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi

Uzun bir tatil döneminin ardından yeni eğitim-öğretim dönemi daha başladı. Çocuklar ve aileleri için ise okula uyum sağlama süreci devam ediyor. Bu dönemde bazı çocuklar kolaylıkla uyum sağlayabiliyorken bazı çocuklar zorlanıyor ve destek alma ihtiyacında oluyor. Bu süreçte genellikle çocukların adaptasyonunu sağlamak için öneriler konuşulur ancak ailelerin de desteğe ihtiyaç duyduklarını göz ardı etmemek gerekir. Çünkü çocuğun okula uyum sürecinde aileler de nasıl davranacaklarına karar vermekte zorlanıyor ve yoğun stres içine girebiliyorlar. Aileler öncelikle kendi duygularını sakinleştirebilmeyi önemsemeliler. 

ZAMAN TANIMAK ÖNEMLİ

Başlangıç olarak okula yeni başlayan öğrenciler gibi uzun bir tatilden sonra okula dönen öğrencilerin de okula uyum sağlamak için zamana ihtiyaç duymalarının normal olduğunu kabul etmek gerekir.

RUTİNLERİ YENİDEN DÜZENLEYİN

Okulların başlamasıyla birlikte evdeki rutinlerin yeniden düzenlenmesi hem ebeveynlerin hem de çocukların uyumunu kolaylaştıracaktır. Öncelikle evde hareketliliğin erken başlayacağı göz önünde bulundurularak yatma saatleri mutlaka düzenlenmelidir. Gece uykusunu alamamış bir çocuğu sabah uyandırmak ve okula gitmek için hazırlanmasını beklemek daha zorlayıcı olacaktır. Bu sebeple çocuğun yaşına göre bir yatma saati belirlenmelidir. Düzenin olumsuz etkilenmemesi için hafta sonu yatma saati konusunda yapılacak esnemelerin de çok fazla olmamasına dikkat etmek yararlı olacaktır. 

GÜNÜN DEĞERLENDİRMESİNİ YAPIN

Çocuğunuzun yatağa girme vaktinden önce birkaç dakika da olsa onunla sohbet etmeniz, günü birlikte değerlendirerek bitirmeniz hem çocuğunuzla olan ilişkiniz için yararlı olacak hem de çocuğunuzun gün içinde biriktirdiği stresi azaltmaya yardımcı olacaktır. Bu sohbeti çocuğunuzla yataktayken yapmak onların oldukça hoşuna gider ve rahatlamış bir şekilde uykuya dalabilirler.

GÜNE GÜLER YÜZLE BAŞLAYIN

Sabahları güne enerjik başlayabilmek için kendi uykunuza dikkat etmeniz de önemlidir, siz güne ne kadar rahat ve güler yüzle başlayabilirseniz, bu çocuğunuza da yansıyacaktır. Unutmayın, duygular bulaşıcıdır… Sabah camlar açıldıktan sonra güzel, enerjik bir müzik eşliğinde uyandırıldığında çocuğunuz da kendisini daha huzurlu hissederek başlayacaktır gününe.

ÇOCUĞUNUZU ANLAMAYA ÇALIŞIN

Çocuğunuz okula gitmek istemiyorsa öncelikle onun duygusunu anlayarak yaklaşmanız ve ona kalıcı bir çözüm bulmak için bu durumun ardında yatan sebebi araştırmanız önemlidir. Kaygının normal bir duygu olduğunu önce ebeveynler kabul ederek bir yaklaşım sergilerse çocuklar da bu duyguyla daha kolay baş edebilirler. Duygusunu anlayarak kendisini rahatlatmasına yardımcı olduğunuz çocuğunuzun okula gitmesini sağlamak oldukça önemlidir. Aksi hâlde çocuğunuzun okula gitmemesine izin vermeniz onun bu isteksizliğini pekiştirerek işleri daha da zora sokacaktır.

BİRLİKTE KALİTELİ ZAMAN GEÇİRİN

Özet olarak çocuğunuzun başta uyku ve beslenme olmak üzere tüm rutinlerini bir düzene sokarak kalıcı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak okula uyum davranışını arttıracaktır. Bu süreçte çocuğunuzla verimli vakit geçirmeyi önemsemek hem ilişkinizi güçlendirir hem de her iki tarafın yaşam doyumunu yükseltir. Yalnızca dersleriyle ilgilenmek yerine onu ve duygularını önemsediğinizi hissettirebilmek çocuğunuzun üzerindeki baskının önüne geçecektir.

GEREKİRSE BİR UZMANDAN DESTEK ALIN

Çocuğunuzun rutinini bozan bir sorun fark ettiğinizde sizin desteğinize rağmen sorun devam ediyorsa vakit kaybetmeden bir uzman yardımı almak uygun olacaktır.