60 Yıllık Hayal Gerçek Oldu!

Toplum ve Yaşam

60 YILLIK HAYAL GERÇEK OLDU!

Ülkemizin 60 yıl önce Devrim otomobili ile yarım kalan yerli ve millî bir otomobil üretme rüyası gerçek oldu. Türkiye’nin otomobili Togg’un Gemlik’teki üretim tesisi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı ve ilk akıllı cihazı C-SUV üretim bandından indi. Doğuştan elektrikli Togg, 2023’ün Mart ayında yollarda olacak.

Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye’ye ait küresel bir marka ortaya çıkarmak ve Türk mobilite ekosisteminin çekirdeğini oluşturmak hedefiyle yola çıkan Togg’un Gemlik’teki Teknoloji Kampüsü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle açıldı. Tesisin yanında 609 bin metrekarelik alanda inşa edilecek batarya fabrikasının temelinin de yakında atılacağı müjdesi verildi. 

‘YÜZDE YÜZ MİLLÎ BİR PROJEYİZ’

Törende konuşan Togg CEO’su Gürcan Karakaş akıllı cihazın serüvenini şöyle özetledi: “2018 yılında karakalem çizimlerle başladık, sonra 3 boyutlu prototipini oluşturduk. Mayıs 2021’de geliştirdiğimiz ürünlerimizi denemeye başladık. Temmuz’da deneme üretimine başladık. Ülkemizin ve dünyanın en iyileriyle çalışarak akıllı cihazımızı geliştirdik. İlk etapta 100 bin, ikinci etapta 175 bin araç üretebilecek şekilde tesisimizi tasarladık.”

Başından beri bir otomobilden fazlasını yapmak üzere yola çıktıklarını ifade eden Karakaş, “Geldiğimiz noktada akıllı cihazımızın etrafında gelişen bir ekosistem kurmayı başardık. Yüzde 100 millî bir projeyiz. Tüm kararlarımızı kendimiz alıyoruz çünkü direksiyonda biz varız. Aynı zamanda yerliyiz. Başlangıçta da ‘Yüzde 51 yerlilik oranı’ dedik, tedarikçilerimizin yüzde 75’ini Türkiye’den seçerek 51’i yakaladık, üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Günümüzde yerlilik ve millîliği kullandığınız parça sayıları değil, fikri ve sınai mülkiyet haklarının tamamının size ait olması belirliyor.” diye konuştu.

TESİS 1,2 MİLYON METREKARELİK ALANA İNŞA EDİLDİ

Adını; Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu Grubu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 25 Haziran 2018 tarihinde güçlerini birleştirerek oluşturduğu Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.’den alan Togg’un Gemlik’teki üretim tesisinin temeli 18 Temmuz 2020’de atılmıştı.

1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilen tesis, 230 bin metrekare kapalı alana sahip. İçerisinde üretim için gövde, boya ve montaj istasyonlarının yanı sıra AR-GE Merkezi, Stil Tasarım Merkezi, Prototip Geliştirme ve Test Merkezi, Strateji ve Yönetim Merkezi ile Kullanıcı Deneyim Parkı birimlerini barındıran tesiste 1,6 kilometrelik bir test pisti de bulunuyor.

Doğuştan sıfır emisyonlu Togg’un tesisi de çevre dostu özellikleriyle öne çıkıyor. Karbon salımını azaltmak üretimde öncelikli. Avrupa’nın en temiz boyahanesi yine bu kampüste yer alıyor.

Togg’un üretim tesisinin bölge ekonomisine ve istihdamına ciddi katkı sunacağı öngörülüyor. Yıllık üretim kapasitesi 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlaması bekleniyor. 2030’a kadar üretilecek araçlarla millî gelire 50 milyon dolardan, cari açığın azaltılmasına 7 milyar dolardan fazla katkı sunulacağı belirtiliyor.

İLHAMINI TÜRKİYE’NİN RENKLERİNDEN ALDI

Togg, Türkiye’nin büyüleyici güzelliklerinden ilham alarak tasarladığı ilk akıllı cihazının dış renklerine “Anadolu”, “Gemlik”, “Oltu”, “Kula”, “Kapadokya” ve “Pamukkale” isimlerini verdi. Türkiye’nin otomobili, kampüsünün de yer aldığı Gemlik’in zeytin ağaçlarının gölgesindeki mavi sularını; Anadolu topraklarındaki cana yakınlık ve tutkuyu yansıtan kırmızıyı; Oltu taşının göz alıcı siyahlığını, parlak dokusunu, sağlam yapısını; Kula’nın doğal yapısı, kayaçları ve vadileriyle yerkürenin milyonlarca yıllık geçmişini günümüze taşıyan gri ihtişamını; Kapadokya’nın olağanüstü güzellikteki doğa harikası peri bacalarının toprak ve kum bejini; Pamukkale travertenlerinin göz kamaştıran beyazlığını C-SUV’un dış renklerinde buluşturdu.

BİR OTOMOBİLDEN FAZLASI…

  • Türkiye’nin yüzde yüz elektrikli otomobili Togg, akıllı teknolojiler ile ev ve iş yerlerinden sonra üçüncü bir yaşam alanı olacak. Bağlantılı altyapısıyla sürekli internetin içinde yerini alacak, internete bağlanabilmek için farklı bir cihaza ihtiyaç duymayacak. Tüm akıllı şehir altyapısı, elektrik şebekesi, cihazlar, ev ve binalar ile iletişim hâlinde olacak ve yaşamın birçok farklı alanında kullanıcısının yerine düşünen bir asistana dönüşecek.
  • Togg’un modern ve özgün tasarımında Anadolu topraklarının köklü simgelerinden biri olan laleden esinlenildi. Otomobilin yoldaki imzası olacak ön ızgarası ve jantlarında modern bir incelikle işlenmiş lale figürleri yer alıyor.
  • Otomobil elektrikli olduğu için ızgarada hava boşlukları değil kamera ve sensörler bulunuyor.
  • Uzun diz mesafesi ve yüksek baş mesafesi ile sınıfının en geniş ve ferah iç mekânına sahip.
  • Togg kendi markası Trugo’yla 81 ilimizdeki 600’den fazla noktada 1.000 adet hızlı şarj cihazını hizmete sunacak, evlerde, ofislerde ve yol üzerindeki istasyonlarda şarj edilebilecek. 30 dakikanın altında hızlı şarj ile %80 doluluğa ulaşacak.
  • Doğuştan elektrikli modüler platform ile “300+” ve “500+” kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.
  • Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketine sahip olan otomobil, 200 beygir güç ile 7,6 saniyenin, 400 beygir güç ile de 4,8 saniyenin altında 0-100 km/s hızlanabilecek.
  • Geri kazanımlı frenleme sistemi ile araç menziline %20’ye kadar katkı sağlayacak.
  • 2023’ten itibaren dünyada ilk kez Türkiye’nin otomobilinde “holografik asistan” kullanılmaya başlanacak. “Holografik asistan” teknolojisi günümüzde otomobil içerisinde kullanılmakta olan iki boyutlu ekran teknolojilerinin yerine ilk kez üç boyutlu görüntüleme ve artırılmış gerçekliği getirerek araç içi deneyimini sil baştan şekillendirecek.
  • Euro NCAP 5 yıldız seviyesine uyumlu, platforma entegre edilmiş batarya ile yüksek çarpışma dayanımı ve yüzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacak.

ARAÇTAN İNMEDEN ÖDEME KOLAYLIĞI

Togg kullanıcıları, Paycell’in sağladığı elektronik cüzdan, kart saklama ve sanal POS altyapısı sayesinde kendi “Togg Cüzdan”larını oluşturacak. Böylece seyir hâlindeyken bile Togg’un anlaşmalı üye iş yerlerinin ürün, servis ve hizmetlerini satın alabilecekler.

Ayrıca kullanıcılar, Togg’un navigasyon sistemi üzerinden söz konusu iş yerlerinde ve elektrikli araç şarj istasyonlarında ödemelerini araçtan inmeye gerek kalmadan kolayca yapabilecek.

2030’A KADAR 1 MİLYON ADET ÜRETİM HEDEFLENİYOR

Yaklaşık beş ay sürecek güvenlik testlerinin ardından onay belgelerini alacak Togg için belirlenen üretim tarihi Mart 2023. Ön siparişler şubat ayında alınacak ve fiyatı da o zaman açıklanacak. İlk etapta 17 ila 18 bin adet aracın satışa çıkarılması planlanıyor. Bu tarihte satışa çıkacak C-SUV’un ardından 2025 yılında C segmentindeki sedan modelinin satışa sunulması, bu modeli sırasıyla C-X Coupe, B-SUV ve C-MPV modellerinin takip etmesi öngörülüyor. Hedef 2030’a kadar beş farklı gövde tipinde 1 milyon adet elektrikli otomobil üretmek.

İLK TOGG MAĞAZASI KASIM AYINDA AÇILACAK

Togg’un satışları hem fiziksel hem de dijital ortamlarda yapılacak. Müşterilerle de hibrit şekilde temas kurulacak. Kasım ayında İstanbul’da Zorlu Center’da ilk temas noktası açılacak. 2023 yılında bu sayı 19’a ulaşacak. Satış sonrası temas noktaları ise sabit ve mobil servis noktaları dahil olmak üzere ön sipariş başlayana kadar 7 bölgede 20 noktada hazır olacak.

2Q3A7196
2Q3A7488
2Q3A9006
HALKBANK KOROSU (108)
HALKBANK KOROSU (119)
HALKBANK KOROSU (418)
2Q3A7196
2Q3A7488
2Q3A9006
HALKBANK KOROSU (108)
HALKBANK KOROSU (119)
HALKBANK KOROSU (418)
previous arrow
next arrow