Ahşap Boyamada Pratik Teknikler

Hobi

AHŞAP BOYAMADA PRATİK TEKNİKLER

Ahşap malzemeden yapılmış eşyalarınızı atmak yerine ahşap boyama tekniklerini uygulayarak bambaşka bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Üstelik hem keyifli hem de ekonomik!

Bazı eşyalar bizim için vazgeçilmezdir, özellikle de ahşap olanlar… Dayanıklılıklarıyla yıllara meydan okurlar. Çok eskimiş olsalar bile atmaya kıyamayıp onları hayatımızın içinde tutmanın yollarını ararız. Bu, salondaki eski bir masa da olabilir, yatak odasındaki bir komidin ya da hatıralarla dolu bir kutu da… Yıllanmış ahşap eşyalarınıza yepyeni bir yüz kazandırarak size daha uzun yıllar eşlik etmesini istiyorsanız hemen kolları sıvayın çünkü ahşap boyamanın püf noktalarını paylaşıyoruz…

FIRÇA VE BOYA SEÇİMİ

Öncelikle boyayacağınız eşyayı seçmeli, sonra ona uygun kalınlıkta fırçalar almalısınız. Detayları çalışırken ince uçlu fırçaları, geniş yüzeyleri boyarken kalın uçlu ve rulo fırçaları kullanmanız yerinde olacaktır.

Boyama için su bazlı akrilik boya ya da yağlı boya tercih edebilirsiniz. Biz kolayca uygulanabilmesi, kokusuz olması, kapatıcı özelliği, çabuk kuruması ve neme karşı daha dirençli olması nedeniyle su bazlı akrilik boya kullanmanızı öneriyoruz. Renk seçimi size kalmış; zevkinize göre metalik, parlak ya da mat tonları uygulayabilirsiniz.

YÜZEY PÜRÜZSÜZ OLMALI

Boyayacağınız objenin yüzeyinin temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer üzerinde çivi izleri, çatlaklar, varsa bunları ahşap macunu ile doldurmanız gerekir. Doldurulan delik ve pürüzler yaklaşık 15 dk içinde kuruyacaktır. Eskitilmiş görüntüyü muhafaza etmek isterseniz bazı boşlukları doldurmadan da bırakabilirsiniz. Macun kuruyunca zımparalama işlemine geçmelisiniz. Geniş yüzeyler için sünger zımpara, ulaşılması zor alanlar içinse kâğıt zımpara daha iyi sonuç verir. Zeminin pürüzsüz olması, boyanın tutunmasını kolaylaştırır ve güzel bir görüntü sunar.

SIRA BOYAMADA…

Zımparaladığınız objenin tozunu aldıktan sonra boyama işlemine geçebilirsiniz. Etrafın boya lekesi olmasını istemiyorsanız zemine gazete ya da bir muşamba sermeyi ihmal etmeyin. Başarılı bir boyama işlemi için boyanın akışkanlık seviyesi çok önemlidir. Eğer boya çok akışkan olursa ahşabın üzerinde tutunamayabilir. Yoğun olursa da ahşabın üzerinde homojen bir şekilde dağılmaz, fırça izleri veya pürüzler meydana gelir. Bu yüzden boya uygun kıvama geldikten sonra boyamaya başlamalısınız. Önce fırçanızı ıslatın ama üzerinde çok fazla su kalmasın, gerekirse havlu kâğıt yardımıyla fazla suyu alın. Boyadığınız yerin üzerinden tekrar geçmemeye özen gösterin. İşlem tamamlandığında ahşabı kurumaya bırakın.

“Boyanın akışkanlık seviyesi çok önemlidir. Eğer çok akışkan olursa ahşabın üzerinde tutunamayabilir. Yoğun olursa da objenin üzerinde fırça izleri veya pürüzler meydana gelir.”

İkinci kat boya yapacaksanız ahşabı ilk boyası kuruduktan sonra tekrar zımparalayın ve kuru bir bez ile tozunu alın. Boyama işlemi bitince tekrar kurumaya bırakın. İkinci kat, boyanın rengini daha iyi vermesini ve yüzeye eşit yayılmasını sağlayacaktır. Hemen söyleyelim ikinci katın kuruması ilkinden daha uzun sürecektir.

VERNİK UYGULAMASI

Yüzeyin tamamen kuruduğundan emin olunca boyama işlemini dilerseniz vernik uygulamasıyla sonlandırabilirsiniz. Tercihe göre likit ya da sprey vernik kullanabilirsiniz. Vernik, boyanın daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır.

FARKLI TEKNİKLER

Ahşap boyarken tercih edilebilecek pek çok teknik var. Bunlardan birkaçını anlatalım istedik.

Kolay transfer ve dekupaj tekniği: İlk kat boyayı uyguladıktan sonra farklı desenlere sahip kolay transfer ve dekupaj kâğıtlarını kullanarak birbirinden güzel tasarımlar yapabilirsiniz. Dekupaj için özel olarak satılan tutkaldan satın alıp elinizdeki deseni bu tutkal yardımı ile boyalı ahşap yüzeye yapıştırabilirsiniz.

Stencil tekniği: Üzerinde boşluklu desen çizimi bulunan hazır stencil şablonlardan birini alıp objenin üzerine yerleştirin. Sprey ya da likit boya kullanarak bu deseni obje üzerine kolayca aktarabilirsiniz.

Eskitme tekniği: İlk katını düz bir renge boyadığınız ahşap yüzeyde ufak fırça dokunuşları ile vintage görünüm elde edebilirsiniz. Birkaç kere tekrarlayıp bazı noktalara yoğun uygulama yaparak etkisini artırabilirsiniz.

Doku tekniği: Hobi dükkânlarından kolayca edinebileceğiniz budak tarağı ya da evlerinizde bulunan sünger, poşet gibi ürünlerle yüzeylere doku kazandırabilirsiniz.