Etkin Kaynak Yönetimi Hedefimiz Yenilikçi Ürün Yapısı, Etkin Stratejiler Ve Şubelerimizin Gücü İle Gerçekleşiyor

Yönetici Penceresi

ETKİN KAYNAK YÖNETİMİ HEDEFİMİZ YENİLİKÇİ ÜRÜN YAPISI, ETKİN STRATEJİLER VE ŞUBELERİMİZİN GÜCÜ İLE GERÇEKLEŞİYOR

Dinamik ve oldukça rekabetçi koşullarda; sürdürülebilir kârlılık ve bilanço yönetimi yaklaşımı çerçevesinde, müşteri memnuniyetini önceleyen mevduat ve alternatif hazine ürünleri ile Bankamızın kaynak yapısını yönetiyoruz. Bu süreçte en büyük gücümüz; şubelerimiz ve genel müdürlükteki ekip arkadaşlarımızın iş birliği ile oluşturduğumuz sinerjidir.

ALİ ŞÖNER

Hazine ve Kaynak Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı

Değerli Çalışma Arkadaşlarım,

Hazine ve Kaynak Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı olarak; mevduat, yurt içi ve yurt dışı piyasalardan sağlanan fonlar, döviz ve menkul kıymet piyasası işlemleri, likidite yönetimi ve fon transfer fiyatlaması ile Bankamız finansal enstrümanlarının tamamına temas ediyoruz. İş süreçlerimiz; Bankamızın aktif ve pasif yönetimi politikalarından kaynak stratejilerine, hazine ürünlerinden müşteri ilişkilerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Böylesine geniş bir etki alanını başarıyla yönetebilmemizin temel unsuru olan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Bildiğiniz üzere, enflasyonun kalıcı olarak kontrol altına alınması için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından sıkı para politikası uygulanmış ve olumlu sonuçları alınmaya başlanmıştır. Yıllık enflasyon oranı uzun zamandan sonra politika faizinin altına gerilemiş, cari açık seviyesinde de iyileşme yaşanmıştır.

Ülke risk primimizin önemli ölçüde gerileyerek derecelendirme kuruluşlarının peş peşe not arttırması, ülkemizin uluslararası yatırımlar için tercih edilmesini sağlamış ve Türk lirasına olan ilgiyi büyütmüştür. Tüm bu gelişmeler USD/TRY kurunda istikrarlı bir görünüm oluşmasını sağlamıştır.

YENİLENEN ORGANİZASYON YAPIMIZ KAYNAK YÖNETİMİ VERİMLİLİĞİNE ODAKLANIYOR

Ağustos 2024’te, Bankamızın güncel gereksinimleri göz önünde bulundurularak pazarlama faaliyetlerine daha çok odaklanmak ve kaynak yönetiminde verimliliği arttırmak hedefi ile Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığı olan adımız, Hazine ve Kaynak Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı olarak güncellenmiştir. Hazine ürünlerinde pazarlama faaliyetlerine daha fazla yoğunlaşabilmek için Hazine Yönetimi Daire Başkanlığı ikiye ayrılarak Hazine Ürünleri ve Pazarlama Daire Başkanlığı ve Hazine Yönetimi Daire Başkanlığı olarak yeniden organize edilmiştir. Böylece Hazine Ürünleri ve Pazarlama Daire Başkanlığı, hazine ürünlerinin geliştirilmesi ve pazarlanması faaliyetlerine yoğunlaşırken Hazine Yönetimi Daire Başkanlığı piyasa işlemlerine yoğunlaşarak bu alanda kârlılığa ve müşteri memnuniyetine olan katkıyı arttırmayı hedeflemektedir.

Hazine Ürünleri ve Pazarlama Daire Başkanlığı, Mevduat Yönetimi ve Pazarlama Daire Başkanlığı, Hazine Yönetimi Daire Başkanlığı ve Aktif Pasif Yönetimi Daire Başkanlığı birimlerinden oluşan güçlü organizasyon yapımızla, hedeflerimize ulaşmak için faaliyetlerimize devam etmekteyiz.

Hazine yönetiminde, finansal ürün ve piyasalar hakkındaki bilgi düzeyinin yanı sıra, müşteri odaklı bir yaklaşım ile pazarlama alanındaki uzmanlaşmanın, kârlılık ve kaynak yönetimine sağladığı katkı her geçen gün daha da artmakta.

Söz konusu strateji ve bakış açısıyla organizasyon yapımıza eklenen Hazine Ürünleri ve Pazarlama Daire Başkanlığımız tarafından, şube ve bölgelerimize gerçekleştirilen devamlı ziyaretler ile ihtiyaç duyulan bilgi ve farkındalığın arttırılmasını sağlarken; aldığımız geri bildirimler doğrultusunda hazine ürünlerinin pazarlanmasındaki planlamanın daha etkin biçimde yapılmasına destek sağlamaktayız. Ayrıca yeni yaklaşımda, hazine ürünlerini aktif kullanan veya hazine işlemlerinde potansiyeli yüksek olan firma veya müşterilerimizin düzenli olarak ziyaret edilmesi ile etkin bir hazine yönetimi sağlanmaktadır.

BANKAMIZIN KAYNAK YAPISINDA MEVDUATIN YERİ ÖNEMİNİ KORUMAKTADIR

Sektörde mevduat payımızın yüksek olması Bankamız için mevduat yönetiminin önemini arttırmaktadır. Mevduat Yönetimi ve Pazarlama Daire Başkanlığı, temelde Bankamızın mevduat yönetiminden sorumlu olmakla birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının politikaları ile uyumlu performans hedeflerinin belirlenmesi, Bankamızın segment bazında uygulanacak mevduat fiyatlama politikalarının tespit edilip genel stratejilerimiz doğrultusunda pazarlama faaliyetlerimizin uygulanması konusunda gerekli birimleriyle koordinasyon sağlamaktadır. KKTC de dahil olmak üzere tüm bölge ve şubelerimizle her an iletişim halindeyiz.

Önümüzdeki dönemde, vadesiz mevduatın hem tutar olarak hem de toplam mevduat içindeki payının arttırılması ve kaynak maliyetlerinin düşürülerek Bankamız kârlılığının desteklenmesi son derece önemlidir. Kaynak maliyetlerini düşürerek kârlılığı desteklemek için vadeli mevduat maliyetlerinin çok etkin şekilde yönetilmesi gereklidir. Bu kapsamda, “TL Vadesiz Mevduat” ve “TL Mevduat Maliyet Yönetimi” olmak üzere Eylül ayında 2 adet kampanya çalışması başlatılmıştır.

Vadesiz mevduat hacminin arttırılması ve vadeli mevduatların performans kriterleri kapsamında daha etkin şekilde fiyatlanması, gelecek dönemde Bankamız kaynak maliyetlerinin azaltılmasında önemli bir rol oynayacaktır. Ek olarak, mevduat müşterimizi Bankamızın müşterisine çevirmek için çapraz satışa ağırlık verilerek TL vadeli mevduatımızın arttırılması, yeni müşteri kazanımı ve mevcut müşterilerimizin varlık büyüklüklerinin korunması hedeflenmektedir. Pazar payının arttırılmasına yönelik pazarlama çalışmalarımız da iller bazında devam etmektedir.

HER TÜRLÜ HAZİNE ÜRÜNÜNÜ EN REKABETÇİ KOŞULLARDA MÜŞTERİLERİMİZE SUNUYORUZ

Finansal piyasaların dinamik ve rekabete aşırı duyarlı olan yapısına uygun biçimde; müşterilerimizin beklenti, talep ve ihtiyaçları da değişkenlik gösterebilmektedir. Bu duruma bağlı olarak, Bankacılık sektöründe farklı hazine ürünlerine olan ilgi gerek ‘‘riskten kaçınma‘’ gerekse ‘‘getiri’’ motivasyonu ile artarak devam etmektedir.

Müşterilerimizin finansal amaçlarına ulaşabilmeleri ve beklentilerinin karşılanabilmesi konusunda, hazine ürünlerinde sunduğumuz çeşitlilik, dijital hazine ürünlerimizin artmasına yönelik iş geliştirmelerimiz ve sunduğumuz rekabetçi fiyatlama yaklaşımı doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu çalışmalarımızı, finansal piyasalar ve hazine ürünleri kadar, pazarlama alanında da uzmanlaşmış olan ve müşterilerimize en iyi hizmetin verilmesi için görev alan ekip arkadaşlarımızla destekliyoruz.

Müşterilerimize; forward, para swapı, faiz swapı, vanilla opsiyonlar, tam teminatlı opsiyonlar (DCD), egzotik opsiyonlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yurt içinde veya yurt dışında ihraç edilmiş menkul kıymetler, Hazine ve Maliye Bakanlığı ihalelerine aracılık, yatırım fonları, özel sektör tahvilleri, finansman bonosu, Türk lirası veya yabancı para repo işlemleri, 20 farklı döviz cinsinde ve altında alım satım işlemleri gibi oldukça geniş bir yelpazede ürün ve hizmet sunuyoruz. İşlemlerimizi; mobil bankacılık, internet bankacılığı, dialog gibi alternatif dağıtım kanalları üzerinden, şubelerimiz aracılığı ile veya doğrudan fiyatlama yöntemleriyle farklı kanallardan müşterilerimize ulaştırmaktayız.

Ülkemizde finansal okuryazarlık seviyesinin giderek artmasıyla, hazine ürünlerine olan ilgi de artış göstermektedir. Bu sebeple hazine ürünleri konusunda şube ve bölgelerimizdeki ekip arkadaşlarımızın bilgi düzeyini ve tecrübesini son derece önemsiyoruz. Bu yaklaşımdan yola çıkarak, Halk Akademi Daire Başkanlığı ile koordine şekilde; sınıf içi eğitimler, daha büyük katılımcı kitlesine ulaşılan online eğitimler, her daim ulaşılmasına imkân tanıyan Halk Akademi bünyesindeki ürün bilgilendirme videoları ve hazinede görevli ekip arkadaşlarımızın yanında ürünlerin öğrenilebileceği iş başı eğitimleri düzenliyoruz.

ETKİN AKTİF-PASİF YÖNETİMİ İLE BANKAMIZIN SÜRDÜRÜLEBİLİR KÂRLILIĞINI SAĞLIYORUZ

Değişen piyasa ve rekabet koşulları, yurt dışı ve yurt içi konjonktür, ekonomi politikaları ve regülasyonlar da gözetilerek etkin likidite ve kaynak çeşitliliği yönetimi yapılmakta; yasal rasyolara uyum sağlanarak etkinlik ve verimliliğe önem verilmektedir. Yurt içi ve yurt dışı fonlama alternatiflerinden kaynak çeşitliliği de sağlayacak şekilde fonlama imkânları sürekli takip edilmekte, uygun koşullar oluştuğunda farklı kaynaklardan fonlama sağlanmaktadır.

2025 yılında da Bankamız kaynaklarını etkin şekilde kullanarak, müşteri memnuniyeti odağında ve sürdürülebilir kârlılık çerçevesinde Genel Müdürlük ve Şubelerimizdeki ekip arkadaşlarımızla çalışmalarımıza var gücümüzle devam edeceğiz.