Sürdürülebilirlik
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE YAPAY ZEKÂ KULLANIMI
Sürdürülebilirlik nedir denildiğinde akla ilk olarak çevrenin korunması gelse de aslında sürdürülebilirlik kavramı ekolojik, ekonomik ve toplumsal boyutları da bir arada barındıran bütünsel bir yaklaşımdır. Sürdürülebilirliğin 3 temel bileşeni bulunmaktadır. Bu bileşenler; çevre koruma, ekonomik büyüme ve sosyal gelişimdir. Sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için bu kavramlar dengeli bir biçimde yönetilmelidir.
Son zamanlarda teknolojik gelişmelerle beraber veri ve yapay zekâ gibi konular da sürdürülebilir gelişime dahil olmuştur. Geleceği planlayabilmek için geçmişten ve bugünden topladığımız verileri nasıl işleyeceğimizi bilmeliyiz. Kendimizi nasıl geliştireceğimizi ve stratejilerimizi nasıl şekillendireceğimizi belirlemek için yol haritaları oluşturmalıyız. Bu süreçte yapay zekâdan yararlanabilir.
ÇEVREYE DUYARLI İŞ MODELLERİNDE YAPAY ZEKÂ ÇÖZÜM ÜRETEBİLİR
Günümüzde sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm ve çevreye duyarlılık iş dünyasının en öncelikli konuları arasında yer almakta ve birçok alanda sürdürülebilirliğe katkı sağlamak adına çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmaların içinde yapay zekâ teknolojisi oldukça önemli bir rol oynuyor.
Yapay zekâ sistemleri, makinelerin insan benzeri görevleri gerçekleştirmesini, deneyiminden öğrenmesini, yeni girdilere uyum sağlamasını mümkün kılan sistemlerdir. Yapay zeka ile temelde insan yetkinliklerinin geliştirilmesi ve bunlara katkı sağlanması amaçlamaktadır. Bu sistem, var olan durumları gözlemleyerek daha önceden belirlenen parametreler doğrultusunda ilgili durumu işleyerek cevaplar üretir.
ÜRETKEN YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ ÇEVREYE VERİLEN ZARARI AZALTIYOR
Yapay zekânın öğrenme yeteneği sayesinde, iş dünyası sektöre de bağlı olarak birçok alanda bu teknolojik gelişmeyi kullanmaya başlamıştır. Sürdürülebilirlik de bu alanlardan bir tanesidir. Yapay zekâ teknolojileri kullanılarak artan nüfus, sanayileşme ve şehirleşme gibi faktörlerin doğaya verdiği zararları azaltmak, bu konulara çözüm üretebilecek projeler geliştirmek mümkün görünüyor. Örneğin, enerji verimliliği, atık yönetimi ve su tasarrufu gibi alanlarda akıllı yapay zekâ uygulamalarıyla çevreye verilen zarar minimize edilebilmektedir.
Atık yönetimi alanında ise yapay zekâ, geri dönüşüm potansiyeli yüksek atıkları belirleyebilir, atık yönetim
süreçlerini otomatikleştirebilir ve atıkların yeniden kullanımını teşvik edebilir. Bu sayede, biz de kaynakları daha verimli kullanabilir ve atıkların çevreye olan etkisini en aza indirebiliriz.
Yapay zekâ uygulamalarına baktığımızda; enerji verimliliği konusunda, enerji tüketimi verilerini analiz ederek potansiyel tasarruf alanlarını belirleyebilir ve enerji yönetim sistemlerini optimize edebiliriz. Böylece, enerji israfını önleyerek çevresel etkimizi azaltabiliriz.
SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞE ADIM ADIM
Dijital dönüşüm ile birlikte geleneksel yöntemler yerini dijital teknolojilere bırakmaya devam ediyor. Bu durum sadece iş süreçleri açısından değil, sürdürülebilirlik açısından da önemli bir hal almaya başladı.
Dijital teknolojilerin gelişmesi ile hayatımıza giren teknoloji trendlerini iş süreçlerinde etkin bir şekilde kullanara daha az kağıt kullanımı, daha az enerji tüketimi gibi avantajlar elde edebileceğimizi görüyoruz.
Sağladığı kolaylıklarla yapay zekânın, sürdürülebilir büyüme adımlarını kolaylaştırması ve hızlandırması
düşünülmektedir. Bununla birlikte, sürdürülebilirlik kavramı geniş perspektifi ile hemen hemen her alana
dokunması açısından değerlendirildiğinde, yapay zekânın öğrenme yeteneği ile zamanla karşılaşılan yeni
durumlar ve değişen koşullara adaptasyon sağlanabilir ve böylece uzun vadeli sürdürülebilir hedeflere
ulaşmak için etkili bir araç haline gelebilecektir.
Yapay zekâ teknolojisine yapılan yatırımların artmasıyla birlikte çevre dostu uygulamaların sayısı da
artacaktır. Ayrıca bu uygulamalardan elde edilen veriler sayesinde daha iyi analizler yapılacak ve daha doğru
kararlar alınabilecektir. Bu nedenle yapay zekâ teknolojisine yapılan yatırımların sadece teknoloji dünyası
açısından değil, sürdürülebilirlik açısından da büyük bir önemi bulunmaktadır.