beraber_logo_mavi

2024’te Teknolojinin Yol Haritası Nasıl Olacak?

Dijital Dünya

2024’TE TEKNOLOJİNİN YOL HARİTASI NASIL OLACAK?

Teknoloji ve bilgi çağının bir getirisi olarak her yıl birçok yeniliğe tanık oluyor, teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiğini görüyoruz. 2024 de teknolojinin sınırlarını zorlayan, geleceği şekillendirecek önemli gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olacak. İşte önümüzdeki dönemde hayatımızı dönüştürecek teknoloji trendlerinden bazıları…

DOÇ. DR. ALİ MURAT KIRIK
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı

2024, teknoloji alanında önemli gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olacak. Yapay zekâ, 5G, nesnelerin interneti, robotik otomasyon, blok zinciri teknolojisi, kripto paralar, yeşil teknoloji, genetik, biyoteknoloji, sanal ve artırılmış gerçeklik, kuantum bilgisayarlar, kenar bilişim gibi alanlar bu yıl teknoloji gündemini şekillendirecek.

YAPAY ZEKÂNIN GELİŞİMİ

Yapay zekâ, hızla gelişen bir teknoloji alanı olmaya devam ediyor. 2024 yılında yapay zekâ daha karmaşık görevleri yerine getirebilen ve insan benzeri öğrenme yetenekleri kazanan sistemlerle ilerleyebilir. Örneğin; yapay zekâ tabanlı asistanlar daha kişiselleştirilmiş hizmetler sunabilir, yapay zekâ tabanlı görüntü tanıma sistemleri yüksek doğrulukla nesneleri ve yüzleri tanıyabilir, yapay zekâ tabanlı sürücüsüz araçlar güvenli, verimli şekilde yollarda seyahat edebilir.

5G İLE HIZLI VE GÜVENİLİR İLETİŞİM

5G mobil iletişimde yeni bir çağın başlangıcını temsil ediyor. 5G, 4G’ye oranla daha hızlı internet bağlantıları ve düşük gecikmelerle hızlı, güvenilir bir mobil iletişim sağlayabilir. 2024 yılında 5G daha fazla yerde kullanılacak; özellikle mobil oyun, canlı yayın ve uzaktan çalışma gibi uygulamalar için önemli bir avantaj sağlayacak.

IoT CİHAZLARI YAŞAMI KOLAYLAŞTIRACAK

Nesnelerin interneti (IoT), nesnelerin internete bağlanarak veri toplayıp paylaşmasına olanak tanıyan bir teknoloji. IoT cihazları, kullanım alanlarını genişleterek insanların günlük yaşamlarını daha akıllı ve bağlantılı hâle getirebilir. Örneğin akıllı ev cihazları, evleri daha verimli ve konforlu yapabilir. Akıllı şehir uygulamaları ise trafik yönetimini, enerji verimliliğini ve güvenliği iyileştirebilir.

ENDÜSTRİDEN SAĞLIK SEKTÖRÜNE ROBOTİK OTOMASYON

Bunlara ek olarak robotlar ve otomasyon sistemleri endüstriyel işlemlerden sağlık sektörüne kadar birçok alanda daha fazla kullanılabilir hâle gelebilir. Bu da üretim verimliliğini arttırabilir, maliyetleri düşürebilir ve iş güvenliğini iyileştirebilir.

BLOK ZİNCİRİ TEKNOLOJİSİ VE KRİPTO PARALAR

Bu yıl adından sıkça söz ettirecek blok zinciri teknolojisi, güvenli veri saklama ve transferi için kullanılan bir teknoloji. Kripto paralar ise blok zinciri teknolojisi üzerine inşa edilmiş dijital para birimleridir. 2024 yılında blok zinciri teknolojisi birçok alanda kullanılabilir. Kripto paralar da finansal sistemlerde daha fazla kabul görebilir.

DOĞA DOSTU SÜRDÜRÜLEBİLİR TEKNOLOJİLER

Sürdürülebilirlik bu yıl da teknoloji gündeminin önemli bir maddesi olmaya devam edecek. Yeşil teknoloji, enerji verimliliği ve çevre dostu teknolojilerin kullanımının artmasıyla öne çıkacak. Bu alandaki gelişmeler, iklim değişikliğiyle mücadeleye ve çevreyi korumaya yardımcı olacak.

TIPTA İLERLEME SAĞLAYACAK

Öte yandan ileri düzey genetik araştırmalar ve biyoteknoloji, tıp alanında tedavi ve hastalıkların önlenmesi konusunda daha fazla ilerleme kaydedebilir. Örneğin yeni tedavi yöntemleri geliştirilebilir, hastalıkların erken teşhisinde yardımcı olabilir ve hastalıklar etkili bir şekilde önlenebilir.

DENEYİMLEMENİN YENİ BOYUTU

Yıllardır üzerinde durulan sanal ve artırılmış gerçeklik (VR ve AR) eğlence, eğitim ve iş dünyasında daha fazla benimsenebilir. VR kullanıcıları tamamen sanal bir dünyaya taşıyarak yeni deneyimler sunarken, AR de gerçek dünyayı sanal öğelerle zenginleştirerek kullanıcıların deneyimlerini etkileşimli hâle getirebilir.

BİLDİĞİMİZ BİLGİSAYARLARIN ÖTESİNDE…

Kuantum bilgisayar, geleneksel bilgisayarların ötesinde avantajlar sunan yeni nesil bir bilgisayar türü. Belirli hesaplamalarda çok daha hızlı ve verimli olabilir. 2024 yılında kuantum bilgisayarlar henüz emekleme aşamasında olsa da belirli alanlarda önemli uygulamalara sahip olabilirler.

KENAR BİLİŞİM VERİ SİSTEMLERİ İÇİN ÖNEMİNİ KORUYACAK

Verilerin daha yakın yerlerde işlenmesini sağlayan kenar bilişim, daha hızlı tepki süreleri ve verimli sistemler sunabilir. Kenar bilişim bu yıl özellikle mobil cihazlar ve IoT uygulamaları için önemli bir rol oynayabilir. 

Genel olarak değerlendirdiğimizde 2024 yılında teknoloji dünyasında yaşanacak bu gelişmeler, hayatımızı daha da dijitalleştirerek iş yapma, öğrenme ve eğlenme şekillerimizi temelinden değiştirebilir. Ancak bu teknolojik dönüşümlerin getirdiği etik, güvenlik ve toplumsal sorumluluk gibi konularda da dikkatli bir şekilde ilerlenmesi gerektiği unutulmamalıdır.