beraber_logo_mavi

Girişimcilere Değer Katmayı Amaçlıyoruz

Daire Başkanlığı

GİRİŞİMCİLERE DEĞER KATMAYI AMAÇLIYORUZ

Yenilikçi çözümler geliştirmenin ve değişen pazar koşullarına hızla adapte olmanın uzun vadeli başarı için kritik öneme sahip olduğunu düşünüyor, bu doğrultuda girişimcilik ve inovasyon alanlarında projeler üretiyoruz. Bir finans kuruluşu olmanın ötesinde girişimcilere gerçek bir iş ortağı olarak değer katmayı ve birlikte daha büyük başarılara imza atmayı amaçlıyoruz.

DİDEM DİLARA ALP
Girişimci Bankacılık Daire Başkanı

Bankamız, girişimcilik kültürünün ülkemizde kökleşmesi için kadın ve genç girişimciler başta olmak üzere, girişimciliğin her alanında destekler sunmaya devam ediyor. Didem Dilara Alp liderliğindeki Girişimci Bankacılık Daire Başkanlığı da 25 kişiden oluşan genç ve dinamik bir ekiple bu önemli sorumluluğu başarıyla yerine getirmek için çalışıyor. 

1974 Ankara doğumlu Alp, mülkiye mezunu. Kariyerine 1997 yılında başlamış. Altı yıl Müfettişlik, üç yıl KOBİ Pazarlama Yönetmenliği ve 16 yıl Şube Müdürlüğü görevlerinde bulunmuş. 2017 yılının Mayıs ayında Bankamızın Etiler Şubesi’nde Şube Müdürü olarak göreve başlayan Alp, Aralık 2022’de Girişimci Bankacılık Daire Başkanlığı’na atanmış. 

Didem Dilara Alp’ten başarıları, karakteri, hayata bakışı ve vizyonuyla hem gurur duyduğu hem de hayran olduğu 21 yaşında bir kızı olduğunu öğreniyoruz. Amsterdam Üniversitesi’nden geçen ay mezun olan kızının şimdilerde yeni rotasını çizmeye çalıştığını söylüyor.

Düzenli olarak spor yaptığını, fırsat buldukça tiyatroya gitmekten ve arkadaşlarıyla sosyalleşmekten keyif aldığını dile getiren Alp, seyahat etmeyi, farklı ülkeler ve şehirler görmeyi çok sevdiğini de sözlerine ekliyor.

‘ÇALIŞANLARIMIZIN FİKİRLERİNİ ALIYOR, İHTİYAÇLARI YERİNDE TESPİT EDİYORUZ’

Daire Başkanlığınızın üstlendiği görev ve sorumluluklar hakkında bilgi verir misiniz? Başkanlığınıza bağlı kaç çalışan bulunuyor?

Kadın Girişimci, Girişimci ve KOBİ Ürün Yönetimi olmak üzere üç bölüm müdürlüğünden oluşan bir yapılanmaya sahibiz. Genç ve dinamik bir ekipten oluşan başkanlığımızda 25 çalışanımız ile hizmet veriyoruz. 

Kadın Girişimci ve Girişimci Bankacılık bölüm müdürlükleri olarak girişimcilere yönelik finansal ve finansman dışı destekler sağlayarak ve yarışmalar düzenleyerek girişimcilik ekosisteminin büyütülmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. 

KOBİ Ürün Yönetimi Bölümü bünyesinde ise KOBİ’lere yönelik yeni ürün ve hizmetler geliştirilmesi, pazarlama ekiplerimize ürün ve hizmetlere ilişkin destek sağlanması, iş süreçlerini iyileştirecek sistemsel düzenlemeler gerçekleştirilmesi başlıca faaliyetlerimiz arasında. Dijitalleşme stratejilerimiz kapsamında KOBİ’lere dijital kanallardan sunulacak ürünlerin tasarlanması, şubelerimizin iş yüklerini hafifletecek dönüşümlerin gerçekleştirilmesi konuları da görevlerimiz arasında yer alıyor. 

Ayrıca şube ve müşterilerimizin taleplerini birinci ağızdan dinlemek amacıyla bölge ve şube ziyaretleri yapıyoruz. Böylece çalışma arkadaşlarımızın fikirlerini alarak ve ihtiyaçları yerinde tespit ederek iş süreçlerimizi bu kapsamda şekillendiriyoruz.

‘DÖRT BİNE YAKIN KADIN GİRİŞİMCİYE TEMEL GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ VERİYORUZ’

Başkanlığınız 2022 yılının Aralık ayında kurulmuş. Yeni faaliyetler ile öne çıkan bir başkanlığın sorumluluğunu üstlenen bir yöneticisiniz. Halkbank’ın özellikle kadın girişimcilere verdiği desteklerle öncü bir role sahip olması başkanlığınıza ayrıca nasıl bir sorumluluk yüklüyor?

Bankamızın sektörde bir ilki gerçekleştirerek 2021 yılında Kadın Girişimci Bölüm Müdürlüğü’nü kurması ve kadın girişimcilere verilen destekler konusunda öncü olması, bizlere finansal kaynaklara erişimin dışında toplumsal fayda sağlamaya yönelik de çalışmalar yapmamız için sorumluluk yüklüyor. Bu sorumluluğun bilinciyle finansal destek sağlamaktan istihdamı arttırmaya, e-ticarette yeni pazarlar bulmalarını kolaylaştırmaktan finansal okuryazarlıklarını geliştirmeye kadar kadın girişimcilere yönelik birçok alanda yeni projeler üretmek için çalışıyoruz. 

Üreten Kadınlar Akademisi ile dört bine yakın kadın girişimci üyemize temel girişimcilik eğitimleri veriyoruz. Ayrıca kadın kooperatiflerinin e-ticaret platformlarında yer almalarını sağlamak amacıyla “İhracatta Kadın İzi Projesi”ni hayata geçirdik. 100 kadın kooperatifine eğitim, 10 kadın kooperatifine de e-ihracat yazılımı, platform kurulumu ve mentorluk desteği sağladık. Bu projemiz sayesinde üç kadın kooperatifimiz ilk kez ihracat gerçekleştirmiş oldu.

‘ÜRETEN KADINLAR YARIŞMASI BİR MARKA HÂLİNE GELDİ’

Halkbank kadın girişimcilere ve kadın kooperatiflerine özel finansal ürünler ve çözümler sunuyor. “Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması” da bunlardan biri. Bu yarışmanın bu kadar etkili olmasını neye bağlıyorsunuz?

Üreten Kadınlar Yarışması’nın bu yıl üçüncüsünü organize ediyoruz. Tüm sektörlerde faaliyet gösteren kadın girişimcilerimiz yarışmamıza başvuru yapabiliyor. 

2021 ve 2022 yıllarında ülkemizin yedi bölgesinde, 16 ayrı şehrimizde ve KKTC’de düzenlediğimiz toplamda 21 buluşmanın yanı sıra kadın girişimcilerle sohbet ettiğimiz şube buluşmalarımız, şubelerimiz aracılığıyla kadın girişimcilere verdiğimiz hizmetler ve her yıl yarışmamızda kazanan girişimcilerin diğer girişimcilere verdiği ilham, Bankamızın marka değeri ile birleştiğinde Üreten Kadınlar Yarışması da kadın girişimciliğinde bir marka hâline geldi.

Sektörün ve piyasanın dinamiklerini yakından takip ediyoruz; bu yıl bilim ve teknoloji odaklı kadın girişimcilerin de dikkatini çekmek adına “Teknoloji Tabanlı Kadın Girişimci Kategorisi”ni ekledik. 

Yarışmamıza başvuran girişimciler ihtiyaçlarına yönelik eğitim alma, ekosistemdeki paydaşları ile iş birliği yapma ve yeni müşteriler kazanma fırsatı buluyor. Ayrıca yarışmanın nakdi ödüllerini, girişimcilerin işlerini geliştirmeye yarar sağlayacak şekilde belirlemeye ve her geçen yıl arttırmaya önem veriyoruz.

‘GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON ALANLARINDA PROJELER ÜRETİYORUZ’

Girişimciliğin ve inovasyonun rekabet açısından önemi hakkında neler söylemek istersiniz? Bu alandaki projeleriniz ve çalışanlarınızdan beklentileriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Günümüz rekabetçi iş dünyasında girişimcilik ve inovasyon kavramları bir kurumun varlığını sürdürebilmesi için vazgeçilmez unsurlar. Yeni fikirlerin geliştirilmesi, iş süreçlerinin iyileştirilmesi, yeni ürün ve hizmetlerin oluşturulması; kurumların müşteri ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap vermesini ve yeni pazarlara açılabilmesini sağlayarak rekabet avantajı oluşturuyor. 

Yenilikçi çözümler geliştirmenin ve değişen pazar koşullarına hızla adapte olmanın uzun vadeli başarı için kritik öneme sahip olduğunu düşünüyor, bu doğrultuda girişimcilik ve inovasyon alanlarında projeler üretiyoruz. 2023 yılı sonunda, “Elevator Pitch” olarak bilinen “Jet Luck” etkinliğini ülkemizde ilk defa biz gerçekleştirdik. Birbirinden değerli girişimciler inovatif projelerini gerçek bir asansörde ve 50 saniyede iş dünyasının önde gelen isimlerine ifade etme fırsatı buldular. Bu etkinlik sonrasında aldığımız gurur verici geri bildirimler motivasyonumuzu arttırdı. 

Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştireceğimiz, finansal teknoloji alanındaki girişimleri dahil edeceğimiz “HUBrica Girişim Hızlandırma Programı”nın başvurularını şubat ayında almaya başladık. Müşteri memnuniyetini arttıracak, Bankamıza rekabet avantajı sağlayacak bankacılık çözümleri sunmayı hedefleyen girişimcilere eğitim, mentorluk ve yatırımcı buluşması desteği vererek onları geliştirmeyi, girişimcilik ekosistemine katkı sunmayı hedefliyoruz. 

Bir finans kuruluşu olmanın ötesinde girişimcilere gerçek bir iş ortağı olarak değer katmayı ve birlikte daha büyük başarılara imza atmayı amaçlıyoruz. Başkanlığımızdaki tüm çalışanlar ülkemizdeki ve dünyadaki inovatif gelişmeleri araştırmaya, yakından takip etmeye devam ediyor.

‘YENİ ÜRÜNLER İLE ÇÖZÜM ÜRETMEYİ HEDEFLİYORUZ’

Başkanlık olarak 2024 yılı için hedefleriniz neler?

KOBİ’lere yönelik yeni ürün ve hizmetler sunulması, başta kadın ve gençler olmak üzere yeni fikir sahibi girişimcilerin cesaretlendirilmesi ve desteklenmesi 2024 yılında da odaklanacağımız alanlar olacak. Bu doğrultuda, Orta Vadeli Program kapsamındaki büyüme ve istihdam, ödemeler dengesi, yeşil dönüşüm ve
sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm, afet yönetimi ve girişimcilik başlıklarını odağımıza alarak bu alanlardaki finansman ihtiyaçlarına yeni ürünler ile çözüm üretmeyi hedefliyoruz. 

Ayrıca e-pazar yeri anlaşmalarımızı genişletmek, üniversitede okuyan veya yeni mezun kız öğrencilerimiz için Hackathon ve Ideathon’lar düzenlemek, kadın girişimciler ve kadın kooperatiflerini Üreten Kadınlar Platformu üzerinden bir araya getirebileceğimiz network ağı oluşturmak, HUBrica ile ilk hızlandırma programımızı gerçekleştirmek de 2024 yılı hedeflerimiz arasında yer alıyor.

g1
g2
g3
g1
g2
g3
previous arrow
next arrow