Trabzon Bölge Koordinatörlüğü
YÖREDE İLK AKLA GELEN BANKAYIZ
Bir taraftan vadesiz mevduat kazanımları ile kârlılığımızı maksimize etmeye çalışırken, diğer taraftan BDDK ve Merkez Bankası gibi düzenleyici kuruluşların Bankamıza verdiği makro hedeflerin Bölgemize düşen bölümlerini gerçekleştirmek için çaba sarf ediyoruz. Pazar paylarımızı sürekli takip ediyor ve arttırmak için çalışmalar yapıyoruz. Bunları yaparken aktif kalitesini asla ihmal etmiyoruz.
“Kendi memleketinde görev yapmak, kendi coğrafyasına hizmet etmek bir insan için en önemli gurur kaynağı.” diyen Bankamız Trabzon Bölge Koordinatörü Ömür Batur, iyi bildiği bu coğrafyada çalışmanın meslek hayatında işlerini kolaylaştırdığına inanıyor.
1982 yılında Trabzon’da dünyaya gelen Batur, üniversiteye kadar olan eğitim hayatını doğduğu şehirde tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde lisans eğitimini almak üzere Ankara’ya gitmiş. Mezuniyetinin ardından da Karadeniz Teknik Üniversitesi İşletme Anabilim Dalı’nda İşletme yüksek lisans programını tamamlamış.
Bankamızla tanışması ise üniversite yıllarında olmuş Ömür Batur’un. O günleri şöyle anlatıyor: “Hacettepe Üniversitesi’nin Beytepe kampüsüne giderken neredeyse her gün Bankamızın o zaman Söğütözü/Ankara’da bulunan Genel Müdürlük binasının önünden geçiyordum ve burada çalışmayı çok istiyordum. Bu yüzden üniversiteyi bitirdikten sonra girdiğim ilk sınav Halkbank Teftiş Kurulu sınavı idi ve sınavı kazanarak hayalimi gerçekleştirmiş oldum.”
Çalışma hayatına 2004 yılında Bankamızda Müfettiş Yardımcısı olarak başlayan Batur, 2009 yılında Trabzon Bölge Koordinatörlüğü Kredi Tahsis ve Yönetimi Bölüm Yöneticiliği’ne atanmış. Ardından Ticari/KOBİ Pazarlama Bölüm Yöneticiliği ve Trabzon Şube Yöneticiliği yapmış. 2020 yılından itibaren de Trabzon Bölge Koordinatörü olarak görev yapıyor.
Evli, 12 yaşında bir oğlu ve 8 yaşında bir kızı bulunan Trabzon Bölge Koordinatörü gerek denetim gerek tahsis gerekse pazarlama ve şube alanlarında önemli deneyimler kazandığını ifade ediyor.
‘ÇOK GENİŞ BİR COĞRAFYADA HİZMET VERİYORUZ’
Koordinatörlüğünüzün organizasyon yapısı ve sorumluluk alanı hakkında bilgi verir misiniz? Size bağlı kaç şube bulunuyor, onlarla nasıl bir sistem içinde çalışıyorsunuz?
Koordinatörlüğümüzün görev bölgesi Artvin’in Şavşat ilçesinden başlayıp Giresun’un Piraziz ilçesinde sona eriyor. Doğu-batı eksenli çok geniş bir coğrafyaya hitap ediyoruz. Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun’da toplam 36 şube ile hizmet veriyoruz. Şubelerimizin 9’u il merkezlerinde, 27’si ilçelerde yer alıyor ve toplam 458 kişilik bir ekiple müşterilerimize hizmet veriyoruz. Bölge Koordinatörlüğü’nde ise Ticari ve KOBİ Pazarlama Bölüm Müdürlüğü, Bölge Kredi Tahsis ve Yönetimi Bölüm Müdürlüğü, Bireysel Bankacılık Bölüm Müdürlüğü ve Bölge Operasyon Destek Birimi’ndeki toplam 23 mesai arkadaşımızla şubelerimize destek oluyoruz.
‘MEMLEKETİMDE GÖREV YAPMAKTAN GURUR DUYUYORUM’
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Trabzon; yüzyıllar boyunca dinlerin, dillerin ve kültürlerin kaynaştığı önemli bir merkez ve ticaret kapısı olmuş. Bugün de zengin tarihi, kültürü, renkli insanları, doğası, verimli toprakları, ekonomisi ile ülkemizin en gözde şehirlerinden. Bu topraklarda yetişmiş biri olarak bölgeye hizmet vermek size neler hissettiriyor, çalışmalarınıza nasıl bir katkı sunuyor?
Trabzon, Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği, Yavuz Sultan Selim’in valilik yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu ve çocukluğunu yaşadığı bir şehir. Bahsettiğiniz gibi tarihi İpek Yolu üzerinde olması sebebiyle köklü bir ticaret geleneğine sahip. Ayrıca yöremizin zorlu coğrafyası, insanımızı çok daha mücadeleci ve girişimci olmaya sevk ediyor. Bunun neticesi olarak sanat, siyaset, bürokrasi, iş dünyası ve spor başta olmak üzere birçok alanda çok sayıda önemli insan yetişmiş.
İyi bildiği bir coğrafyada görev yapmak bankacının işini kolaylaştırır, ben de bu coğrafyayı biliyor olmanın avantajlarını yaşıyorum. Kendi memleketinde görev yapmak, kendi coğrafyasına hizmet etmek bir insan için en önemli gurur kaynağı. Bu anlamda, çalışma hayatımda böyle bir fırsat bulduğum için çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum.
‘YÖREDE EN FAZLA TERCİH EDİLEN BANKAYIZ’
Bankacılık açısından bölgede rekabet koşulları nasıl şekilleniyor, hangi sektörler öne çıkıyor? Koordinatörlüğünüz en çok hangi özellikleriyle rakiplerinin önüne geçiyor?
Bölgemizde tarıma dayalı geleneksel ekonomiye son yıllarda bir de turizm eklendi. Örneğin, Trabzon’a dokuz ayda gelen misafir sayısı 1 milyon 138 bin olarak açıklandı. Özellikle Körfez ülkelerinden Trabzon ve Rize başta olmak üzere yöremize ciddi bir ilgi mevcut. Artan bu talebi karşılamak için bölge genelinde irili ufaklı birçok turizm tesisi açıldı.
Diğer yandan fındık, ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinden biri, ihracatı ağırlıklı olarak Doğu Karadeniz’den yapılıyor. Sofralarımızın vazgeçilmezi olan çay imalatı için kullanılan tarımsal alanların tamamı bölgemiz sınırları içinde kalıyor. Son yıllarda denizlere kurulan kafeslerle somon yetiştiriciliği de gelişti ve “Karadeniz somonu” adı altında ihracatı arttı.
Nakit ve gayri nakdî kredi türlerimiz ile tüm bu faaliyetleri desteklemeye devam ediyoruz. Yörede en fazla tercih edilen ve ilk akla gelen bankayız.
‘İLETİŞİM HER ZAMAN YENİ FIRSATLAR DOĞMASINA VESİLE OLUR’
Biraz da çalışma tarzınızdan ve ekibinizle olan iletişiminizden söz edelim, onlardan beklentileriniz neler? Genç meslektaşlarınıza başarıya ulaşma konusunda hangi tavsiyelerde bulunursunuz?
Başarılı olmak için takım hâlinde çalışmak gerektiğine inanıyorum. Şubelerimizin kendi içinde uyumlu çalışmasına, yine bölgedeki birimlerin hem kendi içinde hem de şubelerle tam bir uyum ve iş birliği içerisinde çalışmasına büyük önem veriyorum. Çözüm gerektiren konuların rahatlıkla paylaşılması ve en doğru çözüme ulaşmak için de ortak akıl yürütülmesi en önem verdiğim konuların başında geliyor.
Genç meslektaşlarıma samimiyetle işlerine odaklanmalarını, yaptıkları işte kendilerini yetiştirmelerini ve gerek meslektaşlarıyla gerek firmalarla her daim iletişim hâlinde olmalarını öneriyorum. Çünkü iletişim her zaman yeni fırsatlar doğmasına vesile olur.
‘YILIN İKİNCİ DÖNEMİ DAHA HAREKETLİ GEÇİYOR’
2023 yılının son çeyreğine girmiş bulunuyoruz. 2023 yılı Koordinatörlüğünüz açısından nasıl geçti? Önümüzdeki yıl için hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
Yöremiz ekonomisi az önce bahsettiğim gibi tarım ve turizme dayalı olduğu için yılın ikinci dönemi daha hareketli geçiyor. Bu hareketlilik bizim de Bölge olarak performansımıza yansıyor. Yılın ikinci döneminde şubelerimizin performans sonuçları ilk dönemine göre genelde daha önde. Bu yıl bir taraftan vadesiz mevduat kazanımları ile kârlılığımızı maksimize etmeye çalışırken, diğer taraftan BDDK ve Merkez Bankası gibi düzenleyici kuruluşların Bankamıza verdiği makro hedeflerin Bölgemize düşen bölümlerini gerçekleştirmek için çaba sarf ediyoruz. Pazar paylarımızı sürekli takip ediyor ve arttırmak için çalışmalar yapıyoruz. Bunları yaparken aktif kalitesini asla ihmal etmiyoruz.
‘TRABZON SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ: HAMSİ’
Doğu Karadeniz’in bu güzel şehrine gelip de mutfağından söz etmemek haksızlık olur. Siz bu zengin mutfağın en çok hangi lezzetlerini seviyorsunuz?
Trabzon sofralarının özellikle ekim, kasım aylarından itibaren vazgeçilmezi hiç şüphe yok ki hamsi. Ben özellikle kar yağdıktan sonra çıkan hamsiyi daha çok seviyorum. Bunun dışında Akçaabat köftesi, kaygana, kuymak, Sürmene pidesi her zaman talep gören diğer lezzetlerden. Tabii bunların üzerine bir de Hamsiköy sütlacı yemek şart.