Deprem Sonrası İletişim
PSİKOLOJİK İLK YARDIM ÇOK ÖNEMLİ
İlk yardım denildiğinde akla önce fiziksel ilk yardım gelse de deprem gibi travmatik olaylar sonrasında sunulan psikolojik ilk yardım da insanların ihtiyaç duyduğu önemli bir destektir. Bireylerin barınma, gıda ve can güvenlikleri gibi temel ihtiyaçlarını karşılayarak hem fiziki hem ruhsal sağlıklarında koruyucu bir müdahale ortaya koymayı amaçlar.
Deprem; ani, yıkıcı, bilinmez olması özellikleriyle birçok doğal afetten önemli ölçüde ayrılır. Deprem gibi travmatik yaşantılar insanların günlük hayatında ciddi değişikliklere yol açabilir. Yaşanan durumun yıkıcılığı kişilerde ruhsal tahribata neden olurken, bıraktığı etki kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Afet sonrası gözlemlenebilecek akut (kısa dönem) stres belirtileri için en öncelikli adım “psikolojik ilk yardım” olacaktır.
Psikolojik ilk yardım; bireylerin barınma, gıda ve can güvenlikleri gibi temel ihtiyaçlarını karşılayarak hem fiziki hem ruhsal sağlıklarında koruyucu bir müdahale ortaya koymayı amaçlar. Böylece akut belirtilerin azalmasına ve gerçeklik algısının bütünlüğünün korunmasına da yardımcı olur.
DUYGU VE DÜŞÜNCELERE ANLAYIŞ GÖSTERİLMELİ
Öncelikle bireye, bu olağan dışı durumda yaşadığı duyguların ve tepkilerinin normalliği anlatılmalıdır. Uzun
vadede ortaya çıkabilecek sorunların en aza indirgenmesi açısından duygu ve düşüncelerine karşı anlayış gösterilmelidir. Afetin ardından güvenli bir alana sahip olmaları, tehdidin ortadan kalkması duygu ve
davranışlarını düzenleyebilmesine yardımcı olacaktır.
Yaşanılan travma sonrası akut ya da uzun dönem farketmeksizin öfke, çaresizlik, şok gibi duygular yaşanabilir.
Böyle bir durumda, depreme maruz kalan kişilerin davranış ve tepkilerine bastırıcı ya da ayıplayıcı tavırlar yerine kabullenici bir tutum ile hayati ihtiyaçlarını gidermesine yardımcı olarak, “sen hayattasın, üzülme, geçecek” gibi kelimelerden kaçınmak iletişimi daha sağlıklı ve sürdürülebilir kılacaktır. Kendilerinin travma ile baş etme yöntemlerine uyumlu destek ve konuşmalar güveni oluşturmada en temel etken olmaktadır.
TEPKİLERE UYGUN YAKLAŞIMLAR SERGİLENMELİ
Özellikle iletişim esnasında duygu, davranış ve söylemler dikkate alınarak tepkilere uygun yaklaşımlar
sergilenmesi gerekir. Sakinlik ve soğukkanlılık ile tepkisi her ne ise engellemeden yanında olunduğunu
hissettirmek çok değerli. Psikolojik ilk yardımda akut ihtiyaçlarla beraber, ulaşılabilir olmak, özel yaşam gizliliğine saygı duyarak konuşmaya zorlamamak, soru sorduğunda tekrar olsa bile bilgi ihtiyacını gidermek çok daha sağlıklı bir paylaşım olacaktır. Ayrıca depremzedeler yaşamlarını sürdürmeye çalışırken rutin ihtiyaçlarını gideremeyeceklerini düşünebilir, kendilerinde bu gücü bulamayabilirler. Böyle bir durumda kolaylaştırıcı yönlendirmeler ve cesaretlendirici duruş onlara güç verecektir.