Sağlık
AŞIRI TERLEME KÂBUSUNA PAYDOS!
Sebepsiz yere terliyorsanız ve ter önleyiciler terleme sorununuzu çözmeye yetmiyorsa botoks enjeksiyonlarını düşünebilirsiniz. Botoks uygulamasından sonra yaklaşık 3-4 gün içinde terlemede bir iyileşme görülüyor. Maksimum etki olarak terlemenin durdurulması veya rahatsız edici terleme miktarının kontrol altına alınması yaklaşık iki haftada gerçekleşiyor.
Terlemenizi durdurmayan ürünlerden sıkıldıysanız, botoks uygulaması hayatınızı değiştirebilir. Hava sıcaklığına bağlı veya stres altındayken terlemek normaldir. Örneğin bir iş görüşmesinde heyecan ya da yaptığınız spor esnasında sarfettiğiniz efor nedeniyle terleyebilirsiniz. Ancak sebepsiz yere terliyorsanız ve reçetesiz ya da reçeteli ter önleyiciler terleme sorununun çözümüne yardımcı olmuyorsa koltuk altı terlemesi için botoks enjeksiyonlarını düşünebilirsiniz.
BOTOKS KOLTUK ALTI TERLEMESİNE İYİ GELİR Mİ?
Botulinum toksininin marka adı olan Botox, en çok kırışıklık yumuşatma gücüyle tanınan enjekte edilebilir bir ilaçtır. Ama aynı zamanda koltuk altı terlemesini durdurmak için de harika bir çözümdür. Botoks uygulaması koltuk altı nemini %82-%87 oranında, el içi ve ayak altındaki terlemeleri ise koltuk altına kıyasla daha düşük oranda azaltma konusunda etkilidir. Uygulama sonrasında terlemenin önlenmesi tipik olarak 3-12 ay arasında sürebilir.
Terleme azalınca vücut kokusu da azalır. Terli çukurlardan gelen garip koku; sıcak, nemli yerlerde gelişen bakteriler tarafından yapılır. Terlemenin durdurulması ile nem ortadan kaldırılır ve koku gider. Ancak koltuk altı botoksu yaptırmak, konu deodorant veya terleme önleyici kullanmak olduğunda tamamen kurtulduğunuz anlamına gelmez. Botoks enjeksiyonlarının amacı, aşırı terlemeyi normale veya normalden biraz daha az bir miktara indirmektir. Çoğu insan uygulama sonrasında da biraz terleyebilir, deodoranta veya terleme önleyiciye ihtiyaç duyduğunu fark edebilir. Ama bu durum kişiden kişiye değişir.
Botox adlı ilaç, koltuk altlarındaki aşırı terlemeyi (hiperhidroz) tedavi etmek için ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmıştır.
Doktorlar ayrıca vücudun diğer anormal derecede terleyen bölgeleri için de botokstan faydalanabiliyorlar. Bununla birlikte eller, ayaklar, göğüs altı, kafa, yüz gibi bölgelere botoks uygulamaları daha acı verici ve daha yüksek yan etki riskleri söz konusu olabilir.
TERLEME BOTOKSU NASIL ÇALIŞIR?
Botoks, bezlerinizin ter üretme zamanının geldiğini bildiren kimyasalları geçici süreyle bloke ederek çalışır. Koltuk altı bölgesinde dokunma ve hissi etkilemez. Koltuk altı terlemesinin kontrolü için botoks tedavisini tamamlamak üzere sadece botoks uygulama yetkisi ve becerisi olan bir hekime gitmek yeterlidir. Ayrıca ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından kayıt altına alınmış az sayıdaki ürün ile bu işlemi yaptırmak güvenlidir.
Botoks uygulaması prosedüründe tipik olarak her koltuk altına yaklaşık 25-30 noktaya minik enjeksiyonlar gerçekleştirilir. Sağlık uzmanınız her seferinde son derece küçük bir iğne ile cilt yüzeyinin hemen altına az miktarda Botox ilacını enjekte eder. Bazı insanlar enjeksiyonları hissetmiyor ya da oluşan acıyı önemsemiyorlar. Ama bazı kişiler uygulamanın acı verici olmaktan çok, cilde lastik bir bandın çarpmasına benzer rahatsız edici bir his oluşturduğunu söylüyorlar. Yapılan botoks uygulamasından sonra yaklaşık 3-4 gün içinde terlemede bir iyileşme görülüyor. Maksimum etki olarak terlemenin durdurulması veya rahatsız edici terleme miktarının kontrol altına alınması yaklaşık iki haftada gerçekleşiyor.
BOTOKS ENJEKSİYONLARININ YAN ETKİLERİ VAR MI?
Vücudunuzu serinletmek için ter gereklidir. Peki koltuk altı terlemesini durdurmak için botoks yaptırırsanız vücudunuzun soğumasını engeller mi? Hayır, çünkü vücudunuzun terleyen her bölgesi, toplam ter bezlerinizin yalnızca çok az bir kısmına sahiptir. Koltuk altlarınız %2 oranında bu ter bezlerini içerir. Birkaç küçük alanda terlemeyi azaltmak vücudunuzun soğuma yeteneğini etkilemeyecektir. İnsanların bir diğer endişesi de vücudun bir bölgesinde daha az terlemenin diğer bölgelerdeki teri artıracağı yönündedir ama bu da olmaz. Koltuk altlarına yapılan botoks enjeksiyonlarının neredeyse hiçbir yan etkisi bulunmuyor. En yaygın yan etki kas zayıflığıdır ancak bu daha çok avuç içi gibi alanlar için bir endişe kaynağıdır ve hatalı uygulamadan kaynaklanır.
Aşırı terlemesi olanlar için botoks enjeksiyonları genellikle buna değer. Botoks uygulamaları ve olası yan etkiler konusunda deneyimli hekimlerden faydalanmak ilk adımdır. Tedaviden sonra endişe duymadan kollarınızı kaldırabilirsiniz ve artık günde birden fazla gömleğe ihtiyacınız yoktur. Hatta ek katmanlarla ter halkalarını örtmeye de gerek kalmayabilir.