Bahçe ve Balkonları Süsleme Zamanı

Hobi

BAHÇE VE BALKONLARI SÜSLEME ZAMANI

Bir evin olmazsa olmazlarındandır bahçe ve balkonlar… Hayatın karmaşasından uzaklaşıp nefes aldığımız alanlardır. O yüzden de pek çoğumuz zamanımızın çoğunu buralarda geçirmek ve mümkün olduğunca güzelleştirmek isteriz. Bunun eğlenceli yollarından biri de kendin yap bahçe süsleridir. İster büyük bir bahçeye ister küçük bir balkona sahip olun siz de küçük dokunuşlarla dış mekânlarınızda sıcak ve keyifli bir atmosfer oluşturabilirsiniz. Yeter ki hayal gücünüzü harekete geçirin!

Bir evin en keyifli alanları hiç şüphesiz bahçe ve balkonlarıdır; hele de kendi ellerinizle dekore etmişseniz… Sonuçta kim günün tüm stresini, yorgunluğunu üzerinden atabileceği, çiçek kokuları arasında keyifle kahvesini yudumlayabileceği gönlüne göre bir bahçe ya da balkona sahip olmak istemez ki?

Doğanın güzelliklerini bahçe ve balkonlarınıza taşımanın en keyifli yollarından biri, kendin yap bahçe süsleri. Üstelik bu, hoşça vakit geçirmek ve el becerinizi ortaya koymak açısından da harika bir fırsat.

Hazırsanız, hayal gücünüzü açığa çıkarın ve muhteşem bir dış mekân için kolları sıvayın!

TAHTA PANELLERLE BAHÇE ÇİTLERİ

İşe bahçenizin sınırlarını elden geçirerek başlayabilirsiniz. Bahçenizin çevresine bir duvar örmek yerine dekoratif tahta paneller kullanabilirsiniz. Bu panelleri kesip şekillendirdikten sonra boyayla renklendirebilirsiniz. Eğer tahta paneliniz yoksa her yerden kolaylıkla edinebileceğiniz paletlerden faydalanarak bir bahçe çiti yapabilir, onları da renk renk boyayabilirsiniz. Böylece bahçenizi etkileyici bir açık hava sanat galerisine dönüştürmenin ilk adımını atmış olacaksınız.

DOĞAL TAŞLARDAN PATİKALAR

Bahçenizi güzelleştirmek ve farklı alanları birbirine bağlamak için büyük doğal taşlardan güzel bir patika oluşturabilirsiniz. Büyük taşları doğal hâlleriyle kullanabileceğiniz gibi üzerlerine boya ve fırça yardımıyla rengârenk çiçek motifleri, hayvan figürleri çizebilir ya da ilham veren sözler yazabilirsiniz. Bu renkli yürüme yolu bahçenize hoş bir hava katacak ve ziyaretçilerinizi gülümsetecektir.

Eğer elinizde büyük taşlardan yoksa dilimlenmiş ağaç kütüklerinden ya da küçük taş ve çakıllardan da faydalanabilirsiniz. Taş patikayı yaptıktan sonra kenarlarına sınır çekmek ve biraz da renk katabilmek için eski ateş tuğlalarından toprağa yerleştirerek sıralayabilirsiniz.

ASILI RENKGÂRENK SAKSILAR

Kendin yap saksılar, bahçenizi üç boyutlu bir sanat eserine dönüştürmek için harika bir yol. Artık kullanmadığınız eşyaları dönüştürerek yepyeni saksılar yapabilirsiniz. Eski kovalar, tahta kutular, çantalar, çaydanlıklar, giymediğiniz botlar bitkilerinizi yetiştirebileceğiniz ilginç saksılar hâline gelebilir. Boyayıp süsleyerek veya üzerlerine ilginç desenler çizerek bahçe ve balkonlarınızı şenlendirebilirsiniz.

Öte yandan basit terakota saksıları renkli boyalar, mozaik desenler, dantel veya kabartma boyama teknikleriyle süsleyip bitkilerinizi ektikten sonra renkli makrome iplerinden ördüğünüz saksılıklara yerleştirip bahçenizdeki ağaç dallarından ya da balkonunuzun tavanından uzunlu kısalı sallandırabilirsiniz. Bu dekoratif saksılar dış mekânda göz alıcı ve zarif bir etki uyandıracaktır.

DUVARLARINIZDA ÇİÇEKLER AÇSIN!

Dilerseniz bahçenizin veya balkonunuzun duvarlarını hatta korkuluklarını yaşayan duvarlara dönüştürebilirsiniz. Ahşap paletleri ya da çıtalardan yaptığınız ızgarayı duvarınıza ya da balkon korkuluğunuza sabitleyin. Ardından palet üzerinde durmasını istediğiniz yerleri işaretleyip çivi ya da tornavida yardımıyla bant kelepçeleri tutturun. Kelepçeleri saksıları kavrayacak şekilde ayarlayın ve birbirinden güzel çiçeklerin, sarmaşıkların bulunduğu saksılarınızı içine yerleştirin. İşte dikey bahçeniz hazır!

MİNYATÜR BAHÇELER

Peki dış mekânlarınız için minyatür bahçe yapmaya ne dersiniz? Bunun için büyükçe toprak bir kap ya da ortadan ikiye bölünmüş bir kütük kullanabilirsiniz. Elbette kütüğün içini önceden oymakta fayda var. Minyatür bahçenize gerçek bitkilerin yanı sıra küçük çakıl taşları, minik çitler, su yolları, insan ve hayvan figürleri gibi dekoratif unsurlar yerleştirebilirsiniz. Hazırladığınız temaya uygunsa bir köşeye yine kendinizin yaptığı minyatür bir ağaç ev bile kondurabilirsiniz.

PEKİ BİRAZ SALLANMAYA NE DERSİNİZ?

Salıncak deyince herhalde küçük büyük herkesin yüzünde tatlı bir gülümseme belirir. Gerçekten de kulağa hoş geliyor değil mi? Siz de eski paletlerden bahçeniz ya da verandanız için kolaylıkla bir salıncak yapabilirsiniz. Sağlamlığından emin olduğunuz iki palet, biraz boya, ağırlık taşıyabilecek nitelikte kalın ip ve bir şilte işinizi görecektir. Salıncağınızı sıcak bir renge boyadıktan sonra üzerine orta kalınlıkta bir şilte ve pofuduk minderler koyarsanız daha da şık duracaktır.

Salıncak öğleden sonraları yapacağınız şekerlemeler için uygun olmazsa iki ağaç arasında gölge bir yere hamak da kurabilirsiniz. Seçim sizin…

bahce_hobi_galeri_1
bahce_hobi_galeri_2
bahce_hobi_galeri_3
bahce_hobi_galeri_4
bahce_hobi_galeri_5
bahce_hobi_galeri_6
bahce_hobi_galeri_7
bahce_hobi_galeri_8
bahce_hobi_galeri_9
bahce_hobi_galeri_10
bahce_hobi_galeri_1
bahce_hobi_galeri_2
bahce_hobi_galeri_3
bahce_hobi_galeri_4
bahce_hobi_galeri_5
bahce_hobi_galeri_6
bahce_hobi_galeri_7
bahce_hobi_galeri_8
bahce_hobi_galeri_9
bahce_hobi_galeri_10
previous arrow
next arrow

RÜZGÂR ÇANININ SESİYLE HUZUR BULUN…

Salıncak ya da hamağınızın yakınında bir de rüzgâr çanı olursa değmeyin keyfinize… Yapımı için hemen birkaç küçük püf noktası söyleyelim: Küçük, düz bir ağaç dalına dört ya da beş misinayı eşit aralıklarla bağlayın. İnce bir şiş ya da ince uçlu bir matkap yardımıyla önceden deldiğiniz deniz kabuklarını, minik bambu parçalarını ve evde bulunan eski boncuklarınızı misinalara dizin. Dizdiğiniz kabuk ve boncuklardan sonra kayma olmaması için düğüm atmayı unutmayın. Dizme işlemi bitince rüzgâr çanınızı bahçenizdeki bir ağaca ya da balkonunuzun rüzgâr alan bir yerine asın. Hafif bir esintide bile çıkardığı sesler sizi rahatlatacaktır…

OTURMA KÖŞESİ VE PRATİK SEHPALAR

Kendiniz ve sevdikleriniz için pratik bir oturma köşesi hazırlamak isterseniz yine ahşap paletleri kullanmanızı öneririz. Yapacağınız koltuğun genişliğine ve yüksekliğine göre kullanacağınız palet sayısı değişecektir. Yeterli alanınız varsa paletleri yan yana koyup uzatabilirsiniz. Hemen belirtelim bu yolu tercih edecekseniz zamanla kaymamaları için paletleri birbirine menteşelerle monte etmelisiniz. İstediğiniz yüksekliğe göre iki ya da üç kat palet de kullanabilirsiniz. Aynı yöntemle balkonunuz için bu koltukların küçüklerinden hazırlayabilirsiniz. Paletleri temizleyip boyayabilir ya da doğal hâllerini koruyabilirsiniz. Üzerlerini renkli minderler ve desenli örtülerle tamamladığınızda kitabınızı okuyacağınız veya konuklarınızla yapacağınız keyifli sohbetler için harika bir köşeye sahip olacaksınız.

Ahşap palet veya irice bir kütük ile orta sehpa da yapabilirsiniz. Oturma köşenize uygun bir renkte boyayıp cilaladıktan sonra ayaklarına tekerlek de monte ederseniz dilediğiniz yere hareket ettirebilirsiniz.

Farklı boylardaki kütükleri farklı renklere boyayıp bahçenizde oturak olarak da kullanabilirsiniz.

RENKLİ SALKIM IŞIKLAR

Dış mekânlarınızı akşamları sihirli bir atmosfere dönüştürmek için renkli salkım ışıklar yapabilirsiniz. Bir ip yardımıyla yüksekten sarkıttığınız cam kavanozlara LED ışıklar ya da mumlar yerleştirerek hoş bir ambiyans yakalayabilirsiniz. Aynı yöntemle bir kanca yardımıyla sarkıttığınız eski bir çaydanlığın ya da bahçe sulama kabının ağzından LED ışıklardan sallandırarak bir ışık seli yapabilirsiniz. Hayallerin sınırı yok… Renkli kâğıtlardan irili ufaklı fenerler yapabilir hatta eskiyen ekmek sepetlerinizi ters çevirip birer avizeye bile dönüştürebilirsiniz.

ÇOCUKLAR İÇİN SEVİMLİ KÖŞELER

Otomobilinizin eskiyen lastiklerini atmamanızı öneririz. Bahçenizin belli başlı köşelerine yerleştirdiğiniz lastikleri dilediğiniz renge boyadıktan sonra orta kısmına birbirinden güzel çiçekler ekebilir hatta lastiklerin üzerine sevimli hayvan figürleri de çizebilirsiniz.

Daha önce deniz kenarından topladığınız büyük boy taşları ya da oyun havuzlarındaki gibi plastik topları uğur böceği gibi boyadıktan sonra bahçenizin farklı köşelerine yerleştirebilirsiniz. Böylesi küçük dokunuşlar eminiz çocukların çok hoşuna gidecektir.

KUŞLARI DA UNUTMAYALIM!

Bahçenizde ya da balkonunuzda kuş cıvıltıları eksik olmasın istiyorsanız renkli kuş evleri yapmayı ihmal etmeyin. Bunun için tahta parçaları ya da süt kutularını kullanabilirsiniz. Hele bir de yemlik yaparsanız sız sık sizi ziyarete geleceklerinden emin olabilirsiniz. Nasıl mı? Konserve kutularını farklı renklere boyayın, içlerine yem koyarak her birini yatay duracak şekilde gövdelerinden renkli kurdeleler ile bağlayarak ağaç dallarına asın. Kuşların kolayca konması için konserve kutularının ağız kısmına çubuklar da yerleştirebilirsiniz.

İkinci bir yol olarak eskimiş fincan takımlarınızı kullanabilirsiniz. Fincanı tabağa silikon yardımıyla yan şekilde yapıştırın. İçine yemleri koyduktan sonra fincanın kulpundan geçirdiğiniz ipi kuşların güvenle gelebileceği yerlere asın ve minik dostlarımızı bekleyin!