Toplum ve Yaşam
DENİZLERİNİZ SAKİN, PRUVANIZ NETA OLSUN!
Yelken, insanı mavinin sonsuzluğuna sürükleyen, rüzgârı ve denizi anlamayı, birlikte hareket etmeyi gerektiren bir spor dalı. Her şeyden uzakta yalnızca denizin ve rüzgârın sesiyle yol almak, o adrenalini hissetmek muhteşem. Siz de temel eğitimini alıp yelken ve denizcilik hakkında bilgi ve pratik sahibi olduktan sonra bu eşsiz deneyimi doyasıya yaşayabilirsiniz…
İstanbul Yelken Kulübü Sportif Direktör
Yelken sporu nedir diye soracak olursanız; bir tekne ile rüzgârın gücünden faydalanarak doğaya karşı mücadele edebileceğiniz hem rekabet hem de hobi amaçlı bir aktivitedir diyebiliriz.
Yelkenli teknelerin kullanımları milattan önceki dönemlere kadar uzanır. İlk olarak Mısır ve Mezopotamya medeniyetleri yelkenlileri kullanarak ticaret ve deniz taşımacılığı yapmışlar. Ülkemizde ise en eski tarihli yelken yarışları 1800’lü yılların sonu ve 1900’lü yılların başlarında yabancıların düzenlediği organizasyonlarla başlamış. Birinci Dünya Savaşı ile durgunluk dönemine giren yelken faaliyetleri ilk defa 1923’te Cumhuriyetin ilan edilmesiyle Su Sporları Federasyonu faaliyet programına alınmış ve zaman içinde gelişmiş.
İçinde pek çok değişkeni barındıran yelken sporu günümüzde yediden yetmişe herkesin yapabileceği, denizcilik kültürünü öğrenebileceği, bir yandan rekabet ederken diğer yandan doğaya karşı mücadele verebileceği harika bir spor dalı.
FARKLI KATEGORİLER İÇİN FARKLI YELKENLİLER
Bireysel ya da ekip olarak yapılabilen yelken sporunda çocuklar ve yetişkinler için ayrı programlar uygulanır, her ikisi de içlerinde amatör ve profesyonelleri barındırır. Ülkemizde mevcut olan bazı kategoriler ve özellikleri şöyle sıralanabilir:
- Optimist sınıfı: 2,35 metre boyunda, 1,15 metre eninde, fiber malzemeden yapılmış yelkene başlangıç teknesidir ve 7-15 yaş aralığı için uygundur.
- ILCA sınıfı: Optimist sınıfından sonra geçiş yapabileceğiniz 4,20 metre boyunda, 1,37 metre eninde, süratli giden bir teknedir. 15 yaş ve üzeri sporcular kullanabilir.
- 420 sınıfı: İki kişilik ekibin kullandığı bu hızlı tekne 15 yaş ve üzeri sporcular içindir.
- Sörf sınıfı: Dünyadaki en süratli yelkenli teknelerden biridir, 7 yaşından itibaren herkese açıktır.
- Yat sınıfı: 7 metreden başlayıp ortalama 20-25 metrelere varan büyük teknelerdir. 14 yaş ve üzeri sporcuların ekip olarak katılabilecekleri, hemen hemen herkesin farklı görevlerinin olduğu, takım çalışması esasına dayalı yelkenlilerdir. Ekipteki kişi sayısı üç kişiden 15 kişiye kadar değişebilir.
SANILDIĞININ AKSİNE PAHALI BİR SPOR DEĞİL
Yelken sporu amatörler için bir hobi iken profesyonel sporcular için olimpiyatlara kadar uzanan uzun bir mücadeledir.
Bu spora başlarken mevsime uygun kıyafet ve ekipmanlarınızın olması yeterlidir, birçok yelken kulübünde bu malzemeleri temin edebilirsiniz. Hatta evinizde bulunan basit kıyafetler bile yelkene başlamanız için yeterli olacaktır.
Pek çok insanın düşündüğü üzere yelken pahalı bir spor değildir ancak gelmeyi hedeflediğiniz noktaya göre malzeme ve kıyafet alımı ek bütçeler gerektirir.
ÜLKEMİZİN KIYILARI YELKEN İÇİN ELVERİŞLİ
Yedi yaşından itibaren herkes dilediği zaman yelken sporu ile tanışabilir. Her sporda olduğu gibi yelken sporuna da erken başlamak bir avantajdır. Bu sporu yapmak isteyenler yelken eğitimi veren kurum ve kuruluşlarda temel eğitimleri alarak başlangıç yapabilirler. Ortalama olarak küçük yaş grupları için en az ikişer haftalık yaz kursu, yetişkinler içinse bir haftalık kurs yeterli oluyor.
Hemen hemen denize kıyısı olan bütün illerimizde yelken kulüpleri bulunuyor. Ayrıca Van, Eğirdir, Sapanca gibi göllerimizde de yelken sporu yapılıyor.
FİZİKSEL VE MANEVİ AÇIDAN ÇOK FAYDALI
Yelken sporu gelişim açısından da çok önemli. Ülkemizin en büyük kuruluşları özellikle takım ruhu çalışması için bu sporu tercih ediyor. Yelken kişiye fiziksel ve manevi yönden pek çok fayda sağlar; denge, koordinasyon, güç, esneklik kazandırır, kardiyovasküler sağlığı destekler, manevi yönden ise özgüven, karar verme, sabır, kararlılık ve takım çalışması gibi özellikleri kuvvetlendirir. Aynı zamanda doğayla bağlantılı olduğu için ruh hâli ve zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır.
DENİZE AÇILMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
- Ekipman ve malzeme çok önemlidir. Denize çıkmadan önce gerekli kontroller mutlaka yapılmalı; yelken, tekne, can yeleği, ipler ve donanım kontrol edilmelidir.
- Rüzgâr ve hava durumu sürekli göz önünde tutulmalı, detaylı hava raporu analizleri incelenmelidir.
- Mevsime uygun giyinmek gerekir.
- Güvenlik için en önemli unsur can yeleğidir, bedene ve kiloya uygun can yeleği seçilmelidir.
- Tekneyle denize çıkılacak yerdeki kara şekilleri ve deniz şartları iyi bilinmelidir.
- Denizdeki diğer teknelerin konumlarına ve gittiği rotalara dikkat edilmelidir.
- Deniz üzerinde içmek için bol su ve az da olsa beslenmek için atıştırmalık bulundurulmalıdır.
- Haberleşme için telsiz veya telefon alınmalıdır.
- Seyir tamamlandıktan sonra tekne ve ekipman kontrol edilip tatlı su ile güzelce yıkanmalıdır.
YELKEN SPORU SİZİ DE HEYECANLANDIRIYORSA…
Türkiye Yelken Federasyonu’nun internet sitesinden size en yakın yelken kulüplerini ya da eğitim veren yerleri bulabilirsiniz. Temel eğitimler ile başlayıp yelken ve denizcilik hakkında bilgi ve pratik sahibi olduktan sonra da rotanızı kendiniz oluşturabilirsiniz.
Denizleriniz sakin, pruvanız neta olsun!