İnsan Kaynağı Yönetiminde Yeni Dönem

Yönetici Penceresi

İNSAN KAYNAĞI YÖNETİMİNDE YENİ DÖNEM

Bilgi, beceri, deneyim ve performans sonuçlarını baz alan insan kaynakları yönetimi anlayışının yanında, çalışanlarımızın yetkinlik potansiyellerini ve motivasyonlarını dikkate alan bir insan kaynağı yönetimi anlayışını da devreye alıyoruz. Oluşturduğumuz başarı kriterleri, hepimiz için çok önemli olacak. Bu sayede çalışanlarımız ve yöneticilerimizle birlikte “başarıyı” aynı şekilde anlayacağımız ortak bir dile dönüştüreceğiz.

FATİH ŞAHBAZ
İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı

Değerli Çalışma Arkadaşlarım
Merhaba,

Çalışan Bağlılığı ve Memnuniyeti Araştırması analizinin sonuçları, çalışma arkadaşlarımızla bir araya geldiğimiz toplantılar ile şube ziyaretlerinde dile getirdiğiniz ihtiyaç, öneri ve taleplerinizi büyük bir titizlikle dikkate alıyor ve hassasiyetle çalışmalarımıza yön veriyoruz.

2021 yılında başlattığımız “Stratejik İnsan Kaynakları Dönüşüm Süreci” de bu amaca hizmet ediyor.

  • Daha proaktif,
  • Daha stratejik,
  • Daha potansiyel odaklı ve objektif

insan kaynağı yönetimi anlayışına ve liderlik kültürüne geçiş yaptık.

Bilgi, beceri, deneyim ve performans sonuçlarını baz alan insan kaynakları yönetimi anlayışının yanında, bunlara ilave olarak çalışanlarımızın yetkinlik potansiyellerini ve motivasyonlarını dikkate alan bir insan kaynağı yönetimi anlayışını da devreye alıyoruz. Oluşturduğumuz başarı kriterleri, hepimiz için çok önemli olacak. Bu sayede çalışanlarımız ve yöneticilerimizle birlikte “başarıyı” aynı şekilde anlayacağımız ortak bir dile dönüştüreceğiz.

İNSAN KAYNAKLARI ORGANİZASYON YAPIMIZDA DÜZENLEMELER YAPTIK

Dönüşüm sürecinde tüm çalışanlarımızdan beklediğimiz ve kurum kültürümüzü şekillendirecek olan “temel yetkinliklerimizin” yanı sıra her bir bölümümüz için gerekli olan kritik fonksiyonel yetkinliklerimizi ve yöneticilerimiz için gerekli olan liderlik yetkinliklerimizi tanımladık.

Böylece, yetkinlik bazlı değerlendirmeleri ve yapılandırılmış geri bildirimleri hayatımıza  kazandırarak İnsan Kaynakları organizasyon yapımızda bir takım düzenlemeler yaptık. Bu düzenlemeler kapsamında;

  • Çalışanlarımızın gelişim ihtiyaçlarına, kariyer yönetimlerine, potansiyellerine daha fazla odaklanabilmek, daha objektif yetenek kararları alabilmek için “Yetenek Yönetimi Bölümümüzü” kurduk ve Atama ile Yetenek Yönetimi Bölümlerini ayrıştırdık.
  • Çalışanlarımızın refahını, memnuniyetini ve bağlılığını etkileyen faktörleri analiz etmek, bu alanlarda iyileştirmeler yapmak ve iletişimimizi güçlendirmek hedefiyle “İç İletişim Bölümümüzü” yapılandırdık ve sizlerle olan etkileşimini arttırdık.

Bu yeni anlayışımız doğrultusunda, hayata geçirdiğimiz yeni insan kaynakları uygulamalarımızdan bahsetmek isterim.

YETKİNLİK KAVRAMI, KARİYER YOLCULUĞUMUZUN AYRILMAZ BİR PARÇASI OLACAK

Değerli Çalışma Arkadaşlarım,

Bundan sonra yetkinlik kavramı hayatımızda çok fazla yer bulacak ve kariyer yolculuğumuzun ayrılmaz bir parçası olacak.

İnsan Kaynakları Yönetimi olarak bu denli önem atfettiğimiz yetkinlik kavramı hakkında sizleri kısaca bilgilendirmek isterim.

Yetkinlik; bir işte başarılı olmak için gereken bilgi, beceri, deneyimlerimiz ile sahip olmamız gereken kişilik özelliklerimiz, motivasyonumuz ve yeteneklerimizden oluşan davranış topluluklarıdır.

Kariyer yolculuğu boyunca işe uygun yeteneklerle işin gerektirdiği nitelikleri bir araya getirmek yetkinliğin temelini oluşturmaktadır. Bu anlayış çalışan ile iş arasında ahengi sağlayan en önemli dinamiktir. Çünkü iş aidiyeti ve iş memnuniyetinin en önemli koşulu yeteneklere uygun bir pozisyonda görev almaktır. Bunu sağlayan organizasyonlar çevik bir yapıyla hem sahip olduğu insan kaynağının potansiyelini maksimum seviyede ortaya çıkarabilmekte hem de çalışanlarının kariyerlerini yeteneklerine uygun bir politika ile sürdürebilmektedir.

BANKAMIZIN TEMEL, FONKSİYONEL VE LİDERLİK YETKİNLİKLERİNİ BELİRLEDİK

Günümüzde insan kaynakları yönetim anlayışının geldiği nokta yetkinliklere dayalıdır. Bizler de bu denli önemli olan bu anlayışı Bankamız İnsan Kaynakları kültürüne kazandırmak amacıyla İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığı olarak, bizi başarıya taşıyacak olan yetkinliklerin neler olduğunu belirlemek için, tüm bölüm ve fonksiyonları temsil eden 1500’ün üzerinde çalışanımız ve yöneticimizin katılımıyla çok sayıda çalışmalar gerçekleştirdik. Başarı profillediğimiz bu çalışmalar sonucunda, 6 milyonun üzerinde data elde ettik ve bunları analiz ederek Bankamızın “temel”, “fonksiyonel” ve “liderlik” yetkinliklerini belirledik.

YETKİNLİK DEĞERLENDİRME SÜREÇLERİ

Yetkinlik temelli bu anlayışımız doğrultusunda çalışanlarımızın ve yöneticilerimizin yetkinlik gelişimine daha fazla odaklandık. Yöneticilerimiz ve çalışanlarımızın aynı masada birlikte yetkinlikleri değerlendirecekleri, güçlü yanları ve gelişime açık yanları tespit edebilecekleri yapılandırılmış geri bildirim seanslarını, süreçlerimize dahil ettik. 2022 yılının hemen başında Genel Müdürlük Birimlerimizde, 2022 yılı sonunda ise Şube ve Bölge Koordinatörlüklerimizde görevli tüm çalışanlarımız için yetkinlik değerlendirme süreçlerini tamamladık.

TÜRKİYE GENELİNDE YÜZ YÜZE YETKİNLİK GELİŞİM PROGRAMLARIMIZ BAŞLAYACAK

Ayrıca etkin performans yönetimi, objektif değerlendirme ve yapıcı geri bildirim sağlama konularında  Halkakademi tarafından hazırlanan video eğitimlerimizle sizleri destekliyoruz. Yöneticilerimiz ve çalışanlarımız için ayrı ayrı hazırlanan eğitim programlarımız ile yetkinlik gelişim sürecinin sağlıklı ve verimli bir şekilde ilerlemesine katkı sağlıyoruz. Yakın zamanda tüm Türkiye genelinde yüz yüze yetkinlik gelişim programlarımızın başlayacağını da sizlerle mutlulukla paylaşmak istiyorum.

ŞUBE YÖNETİCİSİ ADAY HAVUZ PROGRAMIMIZI YAKIN ZAMANDA DEVREYE ALIYORUZ

Çalışanlarımızın “terfi ve atama kriterlerinin” netleştirilmesi, daha açık ve  şeffaf olması konusunda çalışmalara başladık. Örneğin, gelecekte kendisine bir şube yöneticisi olma hedefi koyan çalışanlarımız için “Şube Yöneticisi Aday Havuzu Programımızı” yakın zamanda devreye alıyoruz. Beş aşamadan oluşacak havuz programımız ön değerlendirmelerle başlayacak, istikrar performansı ve potansiyel değerlendirmeleri ile devam edecek, ardından Daire Başkanlarımız ve Bölge Koordinatörlerimizin katılımıyla oluşturulacak Yetenek Komitesi değerlendirmeleri ve simulasyon bazlı Değerlendirme Merkezi uygulamalarıyla süreç ilerleyecek.

Yetenek yönetimindeki bu yeni yaklaşımımız bizlere şeffaf, proaktif ve stratejik bir sistem sunacak. İlerleyen fazlarda ise Bölge Koordinatörlüklerimiz ve Genel Müdürlüğümüzdeki yatay ve dikey pozisyon hareketlilikleri her türlü atamayı kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyoruz.

PERFORMANS YÖNETİMİ SİSTEMİMİZİ SÜREKLİ GELİŞTİRİYORUZ

Bankamızın stratejik hedeflerine doğru ilerlerken tüm rollerin bu hedeflerle uygun bir şekilde yönlendirilmesi, çalışma arkadaşlarımızın performanslarının hedefler doğrultusunda yönetilmesi ve gelişiminin takip edilmesi için Performans Yönetimi sistemimizi sürekli geliştiriyoruz.

Başarı kriterlerimizi oluşturan “temel”, “fonksiyonel” ve “liderlik” yetkinliklerimizi aynı zamanda işe alım sürecimize de taşıdık. Daha doğru yetenek kararları verilebilmek için yapılandırılmış ölçme-değerlendirme araçları ve detaylı filtreleme modelleri kullanıyoruz. Son bir buçuk yıldır tüm işe alım sürecimizde yetkinlikleri, zihinsel yetenekleri ölçmeye ve değerlendirmeye başladık. Diyalog müşteri temsilcisi, güvenlik görevlisi, uzman yardımcılığı gibi yoğun işe alım yaptığımız süreçlerde bu görevlere özel testler tasarladık ve başarılı sonuçlar elde ettik.

BİRLİKTE ÇABA GÖSTERECEĞİZ, BİRLİKTE ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Özetle başlattığımız dönüşüm sürecinde birçok yeni uygulamayı devreye aldık. Yeni uygulamalar geliştirmeye de devam edeceğiz. Hayatımıza kazandırdığımız yeni uygulamaların tam anlamıyla işler hâle gelmesi için birlikte çaba göstereceğiz.

Bankamızın güçlü marka imajını kurum kültürümüzle harmanlayıp Ailemize katılacak genç yeteneklerimize aktaracağız. 2023 yılında “İdealizm, Toplumsal Fayda, Gelişim ve Gelecek” odak alanlarımız kapsamında “Üreten Türkiye” misyonumuza uygun hizmet anlayışımızla siz çalışma arkadaşlarımız en aktif rolü üstleneceksiniz. En büyük gücümüzü siz çalışma arkadaşlarımızdan alıyoruz.

Bizi daha iyi bir noktaya getirecek alanları keşfedip birlikte yol almaya ve birlikte üretmeye devam edeceğiz…